Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 onsdag 24.4.2024
 Grattis Albert
15.9.2017 / Landsbygdens Folk
Europaparlamentet följer
Finlands linje om kolsänkor

Kompromissen har förhandlats fram mellan Nils Torvalds (ALDE) och den tyska parlamentarikern Norbert Lins (EPP) som är parlamentets rapportör om Lulucf-utsläppen från markanvändning och skogsbruk.
- Resultatet är mycket glädjande. Vi lyckades skapa en kompromisslösning som både slår vakt om målsättningarna från klimatmötet i Paris och våra ekonomiska intressen, kommenterade Torvalds efter omröstningen.

Livsviktigt för Finland
För Finland är frågan viktig. Skogen räknas som en kolsänka som tar upp koldioxid. Avverkning minskar upptagningen av kol men det kompenseras av modernt skogsbruk då ny skog växer upp i stället.
De finländska parlamentarikerna har fått sätta alla klutar till för att övertyga det ursprungliga Lulucf-förslagets anhängare om de finländska argumenten. Nils Torvalds har spelat en avgörande roll i sammanhanget.
Han har förhandlat med den tyska rapportören Norbert Lins (EPP) om det aktiva skogsbrukets principer. Argumenten övertygade Lins, vars ändringsförslag godkändes i onsdagens plenum.
I sitt Lulucf-förslag ströks den för Finland problematiska referensperioden 1990-2009 för skogsavverkning. I stället gäller perioden 2000-2012. Förslaget tillåter avvikelser om skogshushållningen är uthållig.
En viktig punkt är passusen om skogsbrukets historiska intensitet, som kunde leda till att Finland i framtiden inte skulle få utnyttja skogens hela potential. Nu kunde begreppet intensitet strykas ur parlamentets dokument.
Intensiteten är ett mått på förhållandet mellan tillväxt och uttag i skogen. Enligt Torvalds är det inget bra verktyg i sammanhanget. Intensiteten varierar mycket mellan Europas stora skogsländer.
- Det finns länder med mycket skog och låg intensitet. I Finland beräknas intensiteten till mellan 60 och 70 procent, i Sverige ligger den över 80 procent. Intensiteten beror vilka skogar man talar om, säger Torvalds.
Han drar paralleller till skogsbruket i Estland som under 1990-talet teoretiskt sett var mycket intensivt. I verkligheten handlade det om gamla skogar från sovjettiden som måste röjas för att ge plats för ny skog.
- Skogen måste växa så att kolsänkan ökar. Eftersom vi har mer koldioxid i luften än tidigare växer också skogarna snabbare. Det blir en dynamisk process, säger Torvalds.

Miljöministrarna är nästa etapp
I parlamentets plenum på måndagen framhöll Torvalds att den politiska debatten ofta fokuseras på detaljer så att man glömmer helheten. Så har det också gått i diskussionerna om skogen och markanvändningen.
Det slutliga paketet röstades igenom med 532 röster medan 144 ledamöter röstade emot och 20 avstod. I omröstningarna om ändringsförslagen var det däremot rätt tajt.
Bollen passas nu vidare till kommissionen och medlemsländernas miljöministrar i rådet. Enligt Torvalds ligger parlamentet och rådet rätt nära varandra med sina synpunkter. Kommissionen förefaller också att sträva efter en salomonsk lösning.
Alla parter förefaller eniga om att frågan borde lösas under hösten, så länge Estland sköter ordförandeskapet i EU. Estland förstår och stöder de finländska synpunkterna. Nästa ordförandeland är Bulgarien, som inte har lika stor kännedom om skogsfrågor.

Peter Karlberg
news@peter-karlberg

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab