Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 26.4.2024
 Grattis Teresia
20.9.2002 08:17:36 / Agrolink
Trädgårdsstöd skall utbetalas i oktober

Växthusstöd och lagringsstöd för skogsbär och skogssvampar skall utbetalas i oktober enligt den maximinivån som har nämnts i statsrådets förordning. Lagringsstöd för trädgårdsprodukter skall sökas senast 23.10.2002. Stödet skall utbetalas i början av nästa år.

Den andra och sista raten av växthusstöd kan utbetalas från och med i mitten av oktober. Stödbeloppet för raten är för över 7 månaders odling 4,70 euro/m² och för 2-7 månaders odling 2,40 euro/m². Det ovannämnda stödbeloppet skall utbetalas för tomat, gurka, sallat, dill, persilja, paprika och prydnadsväxter för över 7 månaders odling enligt godkänd odlingsareal. Frilandsgurka, kinakål och isbergssallat berättigar endast till 2-7 månadens stöd.

Den första raten av stödet utbetalades i april-maj. Stödbeloppet av raten för över 7 månaders odling var 6,70 euro/m² och för 2-7 månadens odling 3,30 euro/m².

Utbetalningen tas hand om arbetskrafts- och näringscentralen (TE-centralen) och länsstyrelsen på Åland. Stödvillkoren skall uppfyllas ända till slutet av odlingssäsongen så att övervakningar och möjliga återkrav pågår på normalt sätt efter utbetalningen.

Lagringsstöd för skogsbär och skogssvampar för 2002 kan utbetalas i slutet av oktober.

Lagringsstöd betalas för lök, morot, rotselleri, kinakål, purjolök, isbergssallat, rödbeta, vitkål, kålrot, blomkål, rödkål, kålrabbi, palsternacka, broccoli och persilja. Stödet uträknas på genomsnittet av den lagervolym som är i bruk under tiden oktober-december.

Förhandsifyllda ansökningsblanketter om lagringsstöd skickas i slutet av september till de ansökanden som fick stöd förra året, men blanketter kan också fås från kommunernas lantbruksbyråer, arbetskrafts- och näringscentralerna, Ålands länsstyrelse och informationstjänstcentralens blankettexpedition (tel. 09-5765 2248, fax 09-5765 2213).

Stödansökan skall lämnas senast 23.10.2002 till arbetskrafts- och näringscentaralens landsbygdsavdelning eller länsstyrelsen i landskapet Åland. Anmälan angående lagervolymer i november och december skall lämnas senast 31.12.2002. En försenad ansökan och anmälan om lagervolymen minskar stödet.

Stödets belopp för färskproduktion och produktion för industrin är olika stort. Stödet är större för produkter som har lagrats i maskinellt kylt lager än i något annat lager. Odlare som får stöd skall ha minst 0,5 ha trädgårdsväxter i odling. De lagrade produkter skall vara producerade av odlaren själv och lager som används för lagring skall vara i sökandens besittning.

Lagringsstöd betalas inte för produkter som förvaras i stack, för produkter som övervintrar på åker och inte heller för produkter som lagras i ett växthus som använts för odling under samma växtperiod. Stöd betalas inte heller, om stödets belopp per sökande är under 84 euro.

Närmare information lämnas av:
Ytterligare upplysningar: överinspektör Lea Anttalainen, jord- och skogsbruksministeriet, tel. (09) 1605 2706

 


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab