Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 20.4.2024
 Grattis Arla
8.9.2017 / Landsbygdens Folk
Frankrike lovar rösta mot glyfosat
De franska producentorganisationerna rasar mot regeringens linje. Specialorganisationerna för spannmål, majs, sockerbetor och oljeväxter går ut med häftig kritik i ett gemensamt öppet brev till president Emmanuel Macron.
Enligt organisationernas ordföranden kan den franska linjen inte rättfärdigas på något sätt. Positionen mot glyfosat är inte berättigad, vare sig på vetenskapliga eller ekologiska grunder, heter det i brevet.
Skribenterna hänvisar också till den svåra ekonomiska situationen som de franska jordbrukarna sedan länge befinner sig i. Ett förbud mot glyfosat skulle tillfoga landets jordbruk skador till ett värde av en miljard euro.
Den stora producentorganisationen FNSEA och förbundet för unga jordbrukare JA har likaså kritiserat sin miljöminister. De hänvisar till bristen på alternativa preparat. Utan glyfosat är matförsörjningen i fara.
Frankrike röstade tillsammans med Malta mot glyfosat redan under den förra omröstningen om ett provisoriskt tillstånd i juni 2016. Tyskland, Italien, Österrike, Bulgarien, Grekland, Portugal och Luxemburg lade ned sina röster.
Det räckte för att övervältra ansvaret på EU-kommissionen, som beviljade tillståndet fram till slutet av detta år. Denna gång vill kommissionen inte veta av några nedlagda röster. Alla medlemsländer förutsetts lägga korten på bordet.
EU:s hälsokommissionär Vytenis Andriukaitis upprepade nyligen kommissionens ståndpunkt. En kvalificerad majoritet bland medlemsländerna är förutsättningen för ett förnyat tillstånd. Inget medlemsland får dra sig undan.
Omröstningen i EU-kommittén arrangeras i början av oktober efter det tyska parlamentsvalet. Den tyska regeringen är splittrad i frågan. Jordbruksminister Christian Schmidt försvarar glyfosat medan miljöministeriet förespråkar ett förbud.

Peter Karlberg
news@peter-karlberg

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab