Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 20.4.2024
 Grattis Arla
8.9.2017 / Landsbygdens Folk
Holland slaktar mjölkkor för att klara fosforkvoten
Jordbruksminister Martijn Van Dam informerade nyligen om resultaten. Nederländerna hotas av höga EU-böter om fosforutsläppen inte reduceras. Det effektivaste sättet att sänka fosforutsläppen är att sänka mjölkproduktionen.
Enligt Van Dam har mjölkgårdarnas fosforutsläpp minskat med 8,3 miljoner kg under det första halvåret. Därmed har landet knappt överskridit den fastställda målsättningen på 8,2 miljoner kg.
Nederländerna måste fram till nästa årsskifte klara EU-kraven för de sammanlagda fosforutsläppen. Tröskeln är 172,9 miljoner kg, som överskreds förra året. Om detta inte lyckas, måste landet räkna med sanktioner från Bryssel.

Månadsvis redovisning
Enligt jordbruksministeriet har enbart slakten av mjölkkor sänkt fosfatutsläppen med 5,4 miljoner kg. Utsläppen ska sänkas ytterligare genom att betala subventioner till gårdar som avvecklar produktionen.
Dessutom har fosforhalterna sänkts i djurfoder till kor och grisar. Den högsta tillåtna andelen fosfor är 4,3 gram brutto per kilo. Mjölkproducenterna måste varje månad avge en utredning om förbrukningen.
I sin rapport påpekar jordbruksministern att den positiva utvecklingen kan påverkas negativt om mjölkproduktionen igen börjar öka. Omkring 400 nederländska gårdar har visat intresse att komplettera sina besättningar med nya mjölkkor.
Mjölkproduktionen i Holland började öka brant då mjölkkvoterna avskaffades. Under 2015 steg produktionen med 15 procent. Samtidigt steg landets utsläpp av fosfor över den fastslagna nivån.
Regeringen, producentorganisationerna, mejerierna och foderindustrin enades om ett åtgärdsprogram för att sänka produktionen av fosfor under 2017. För att nå målet, måste mjölkproduktionen reduceras drastiskt.

Danone forslar kor till Sibirien
Den multinationella mejerikoncernen Danone har samtidigt börjat exportera mjölkkor från Nederländerna och Tyskland till Sibirien. Åtgärden ska motverka stigande mjölkpriser på den ryska marknaden, uppger nyhetsbyrån Bloomberg.
Danone har investerat i en sibirisk mjölkgård tillsammans med det ryska företaget Damate. Gården började producera mjölk i början av maj. De importerade Holstein-korna ska bidra till att stabilisera marknadssituationen.
Sammanlagt 5.000 kor har redan skickats iväg på en 4.500 kilometer lång resa till Tjumen i Sibirien. Enligt de ryska myndigheterna är landets mjölkförsörjning otillräcklig och gör landet beroende av import.

Peter Karlberg
news@peter-karlberg

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab