Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 20.4.2024
 Grattis Arla
1.9.2017 / Landsbygdens Folk
Europas bästa ägg och sämsta priser

När Björn Haga tog över sina föräldrar Kjell och Marita Hagas hönsfarm och äggpackeri i Kalax, Närpes, för två år var han genast tvungen att ta tjuren vid hornen. En större investering stod för dörren.
- Kycklingavdelningen började vara föråldrad. Enda lösningen var att förnya avdelningen och dess inredning. Efter uträkningar stod det klart att detta var en nödvändighet för att kunna uppnå lönsamhet.
I den moderna produktionshallen - där till exempel effektiva fläktsystem och andra tekniska lösningar är oumbärliga - satsar Björn Haga på att föda upp kycklingar i både golv- och burmiljö.
LF:s reporter har möjlighet att ta en titt i ett hörn av avdelningen. Där kryllar det av höns längs ett långsmalt golvavsnitt. Nämnas kan att cirka 80 procent av de finländska hönsen föds upp i burmiljö. Den förnyade kycklingavdelningen bidrar till att öka Björn Hagas framtidstro som uppfödare av fjäderfä.
- Som hönsfarmare gäller det idag att försöka utvecklas så mycket som möjligt för att kunna klara sig. Jag ska inom kort sälja kycklingar till Åland och norra Österbotten, berättar Haga.

Dålig lönsamhet
Finland är självförsörjande vad gäller äggproduktion. Det oaktat har landets aktörer tampats med låga priser och allmänt dålig lönsamhet.
- Äggbranschen är inne i en svacka. På grund av den rådande situationen har en del finländska gårdar rentav valt att frysa sina produktioner under sommarmånaderna. I höst ser dock priserna ut att börja stiga igen, säger Björn Haga.
Björn Hagas anläggning omfattar 44.000 värphöns och 22.000 kycklingar. Hans årliga äggproduktion uppgår i genomsnitt till cirka 748 ton.
- I år har landets produktionen gått ner en del, tillägger Haga när statistiken förs på tal.
Under sensommaren har den europeiska äggvärlden skakats av den nederländska Fipronil-skandalen som har spridit sig till minst 15 länder samt Hongkong. Finland hör emellertid inte till denna kategori.
- Överlag tror jag inte att den här skandalen har några positiva effekter på den finländska äggbranschen. Konsumenterna blir sannolikt mera eftertänksamma och misstänksamma som en konsekvens av krisen, säger Björn Haga.
De rigorösa finländska myndighetskontrollerna är en faktor som bidrar till att göra de inhemska äggen ovanligt rena, säkra och salmonella-fria, framhåller Haga.
- Jag använder till exempel gmo-fritt foder och foder som är fritt från färgämnen i produktionen. Jag skulle vilja påstå att vi i Finland har Europas bästa ägg - men samtidigt de sämsta priserna.
- Inga svårare smittor har florerat i de finländska farmerna på sistone. I våras gällde det dock att vara på sin vakt efter att det hade varnats för fågelinfluensa i delar av södra Finland. Detta ledde till att höns inte kunde flyttas i de berörda riskområdena.

Gårdsförsäljning ett extra ben
Björn Hagas anläggning och packeri sysselsätter förutom ägaren själv och hans inhoppande föräldrar två utomstående anställda personer.
- Våra leveranser riktas till ett av de största finländska packerierna.
- Vi har också en liten gårdsförsäljning - Äggboden - där kunderna kan komma in, handla ägg och betala genom att lägga pengar i ett skrin. Det är självbetjäning som gäller. Att kunder skulle vara oärliga är ett mycket sällsynt fenomen.
- Gårdsförsäljningen är ett extra ben att stå på även om de sålda äggmängderna endast utgör en bråkdel av den totala produktionen. Det är ett slag av service som uppskattas här på landsbygden. Folk gillar att kunna inhandla färska ägg direkt av producenten, säger Haga.
Björn Hagas pappa Kjell Haga startade hönsuppfödning i mitten av 1970-talet och ofta deltar han fortfarande i det dagliga arbetet.
- Jag startade med 3.000 höns. Det ansågs vara väldigt mycket på den tiden, säger Kjell när han tittar in till anläggningens kafferum.
Småskalighet har med tiden ersätts av storskalighet inom alla jordbruksgrenar. För närvarande finns det ett tiotal kvarvarande aktiva äggproducenter i Närpestrakten.

Odlar eget foder
Innan Björn Haga blev hönsfarmare på heltid var han aktiv som grävmaskins- och traktorentreprenör i hemtrakten. Samtidigt har han alltid varit involverad i föräldrarnas verksamhet.
- Parallellt med mitt företagande har jag varit månskensjordbrukare hela tiden. Jag odlar korn, havre och vete. All spannmål används som foder inom den egna hönsproduktionen.
- Nu väntar jag på att få sätta igång med tröskningen. Det ser ut att bli en toppenskörd i år trots alla förseningar och ovanligt kallt väder i våras, säger Björn Haga optimistiskt.

TEXT & FOTO
Joakim Snickars
joakim.snickars@gmail.com

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab