Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 28.3.2024
 Grattis Sune
1.9.2017 / Landsbygdens Folk
Europeiska äggskandalen dålig reklam för branschen
Miljontals kasserade ägg och nedlagda fjäderfäfarmer i Holland. Det är några konsekvenser av den utbredda europeiska äggskandal som blossat upp under sensommaren.
- Krisen är inte över riktigt ännu. Nyligen har man upptäckt spår av fipronil i polska ägg. Det handlar i samtliga fall inte om några hälsovådliga mängder och någon anledning till panik finns det inte. Men det är ändå fråga om ett förbjudet ämne, säger Johnny Grandell, vd på Närpes äggpackeri.
- Finland är inte drabbat av den här skandalen. Men livsmedelssäkerhetsverket Evira har nyligen meddelat att inhemska ägg snart ska kontrolleras i något skede för att konsumenterna inte ska behöva oroliga, säger Grandell.
Johnny Grandell säger att den europeiska äggskandalen innebär dålig reklam för hela äggbranschen.
- Samtidigt är det positivt att krisen kan bidra till att skapa ett mervärde för rena och salmonellafria finländska ägg, framhåller han.

Stigande producentpriser ljuspunkt i september
Den ekonomiska situationen för inhemska äggproducenter har allmänt taget varit motig på sistone.
- Vad gäller ekologisk och frigående produktion har det varit lite ljusare. Men på buräggssidan har läget varit katastrofalt dåligt.
- Buräggspriserna har legat på 75-80 cent per kilo. I september väntas producentpriserna stiga. Kilopriset borde helst gå upp till cirka en euro, säger Johnny Grandell.
Nationellt har äggproduktionen minskat under det innevarande året. För Närpes äggpackeris del har det dock inte rört sig om några drastiska och dramatiska förändringar.
- Någon av våra producenter har valt att hålla produktionspaus. Men i det stora hela har vi kunnat upprätthålla en god balans mellan försäljning och erhållna leveranser, säger Grandell.
Närpes äggpackeris nätverk utsträcker sig vid sidan av kärnområdet Närpestrakten till producenter i andra delar av svenska Österbotten och några finska inlandskommuner.
Nya och yngre äggproducenter växer inte på träd. De kvarvarande enheterna tenderar dessutom - liksom fallet är inom jordbruket överlag idag - att bli allt större till formatet, säger Johnny Grandell.

Joakim Snickars
joakim.snickars@gmail.com

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab