Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 18.4.2024
 Grattis Valdemar och Volmar
1.9.2017 / Landsbygdens Folk
Helsingfors får ny lantbruksmässa nästa år
De finska mässorna har länge varit i ett brytningsskede. Maskintillverkarna vill ha mera utrymme, och besökarna väljer att inte stanna flera dagar, eftersom det är svårt att få tag i hotellrum. Situationen var helt enkelt inte hållbar, berättade konceptutvecklare Leo Potkonen från Mässcentrum under ett presstillfälle i måndags.
Blicken riktades därför mot huvudstaden.
- Logistiken måste fungera, och de stora maskintillverkarna är förstås intresserade av en bredare internationell publik, sade Potkonen. Helsingfors var också i frågan om transportavstånd och logi det mest tilltalande alternativet.
På köpet hoppas arrangörerna få mera synlighet för jordbruket och nya möjligheter att påverka. Stora medier förväntas också vara mera intresserade av ett evenemang av den skala som planeras i Mässcentrum, och likaså de internationella gäster som utställarna vill nå.

Växer enligt behov
I Mässcentrum finns kapacitet för 58.000 kvadratmeter hallutrymme. Dessutom finns utomhusområden där arbetsdemonstrationer kan ordnas. Förutom maskiner ska mässan presentera andra insatser som foder, gödsel, frön, växtskyddsmedel, bygge och tillbehör.
- Vi har alla förutsättningar att utmana andra nordiska mässor i frågan om internationell publik och storlek, sade Potkonen. Eventuellt kunde mässan ordnas samtidigt med andra temamässor för allmänheten, som till exempel finsk mat, för att tilltala en ännu bredare publik.
Målet är enligt Potkonen att få med 80 procent av den finska maskinhandelns volym i Mässcentrum. För närvarande har avtal gjorts upp med AGCO Finland, Agritek, Hankkija, Lantmännen Agro, NHK Center och Turun Konekeskus.
Något samarbete har ännu inte uppnåtts med ProAgria som varit huvudarrangör på Koneagria i Tammerfors och Jyväskylä, men förhandlingarna fortsätter. Förhandlingar ska också ingås med producentorganisationerna och skogsbranschen.

Andrea Bergman
andrea.bergman@slc.fi

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab