Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 onsdag 24.4.2024
 Grattis Albert
1.9.2017 / Landsbygdens Folk
Amazon pressar priset på ekomat i USA
Ekologiska produkter är inte bara till för välbärgade. Alla måste ha råd att handla ekologiskt. De låga priserna kommer inte att påverka produkternas höga standard och kvalitet, lovar Amazon i ett pressmeddelande.
Billigare blir exempelvis bananer, lax och ägg. I början av veckan hade prislapparna redan bytts ut i flera filialer. Enligt nyhetsbyrån Bloomberg sänktes priset på vissa produkter med upp till 46 procent.
TV-kanalen CNBC gjorde en runda i en filial på Manhattan och fyndade en lång rad nedsatta produkter. Priset på äpplen hade sänkts med mellan 33 och 43 procent, beroende på sort. Nötkött och broiler var nästan en tredjedel billigare än tidigare.
Amazons prisoffensiv riktar sig mot konkurrenterna Wal-Mart, Kroger och Costco och den tyska Aldi-kedjan, som också saluför ekoprodukter. Enligt Amazon har höga priser hittills förhindrat en utvidgning av kundkretsen på området för ekologisk mat.

Chans eller risk för leverantörerna?
Whole Foods är Amazons första satsning på fasta butiker. På producenthåll dryftar man nu risker och fördelar för leverantörerna. NGO-gruppen Food and Water Watch Research ställer sig kritiska.
FWW befarar att det kan bli svårare för mindre producenter av ekologisk mat att stanna kvar på marknaden. Organisationen anser att den federala handelskommissionen inte har varit tillräckligt kritisk då den beviljade Amazon tillståndet att köpa Whole Foods.
Hos producentorganisationen American Farm Bureau Federation följer man med en viss nyfikenhet hur det hela utvecklar sig. Amazon-butikerna kan också ge nya chanser för lokala producenter att få ut sina produkter, anser chefsekonom Bob Young.
Den amerikanska mat- och jordbruksskribenten Stewart Truelsen är mer pessimistisk. I en tidningskolumn påminner Truelsen om risken att Amazon kan börja diktera villkoren för sina leverantörer som måste producera mer till lägre priser.
Amazon betalade 11,6 miljarder euro för Whole Foods, som har specialiserat sig på ekologiska livsmedel. Kedjan har 461 filialer i USA, Kanada och Storbritannien. Under fjolåret omsatte Whole Foods 13,6 miljarder euro.

Peter Karlberg
news@peter-karlberg

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab