Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 28.3.2024
 Grattis Sune
25.8.2017 / Landsbygdens Folk
Copa-Cogeca kräver EU-lagstiftning
för att stoppa orättvis handelspraxis

Enligt Copa-Cogecas generalsekreterare Pekka Pesonen har den enorma obalansen i maktförhållandet inom livsmedelskedjan lett till en ohållbar situation. Det enda sättet att förbättra jordbrukarnas position och åtgärda orättvis handelspraxis är genom lagstiftning på EU-nivå.
- Det är oacceptabelt att jordbrukarna till exempel bara får 20 procent av priset på en biff när de gör det största arbetet i att producera den, sade Pesonen. Det frivilliga initiativet för försörjningskedjan (SCI) som utvecklades av återförsäljare och processorer, och som Copa-Cogeca inte undertecknade, har helt klart inte fungerat.
Genomskinligheten på marknaden måste också öka. Enligt Copa-Cogeca skulle ett förbättrat informationsflöde göra det möjligt för alla operatörer inom distributionskedjan att fatta underbyggda beslut. Det behövs också undantag i konkurrenslagstiftningen för att jordbruksföretag och producentorganisationer ska kunna utvidga sin verksamhet.
Copa-Cogeca välkomnar även resultaten av den utredning som EU-kommissionen utfärdat om hur distributionskedjan för livsmedel i EU-länderna kan göras rättvisare. Copa-Cogeca kommer med ett bidrag till den för allmänheten öppna utredningen som pågår till den 17 november i år.
Idéer efterlyses också av jordbrukare, återförsäljare, organisationer och andra intressenter om hur livsmedelskedjan kan göras mera rättvis för jordbrukare och småföretag.
Kommissionens förslag till en rättvisare distributionskedja ska stå klart under våren 2018.

Andrea Bergman
andrea.bergman@slc.fi

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab