Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 27.4.2024
 Grattis Engelbrekt
25.8.2017 / Landsbygdens Folk
Britterna vill dela matstandarder med EU
Det brittiska Brexitministeriet presenterade förra veckan ett policydokument med förslag till ett nytt tullavtal med EU. Enligt förslaget borde parterna undvika en så kallad hård gräns med tull- och passkontroller.
London eftersträvar egna handelsavtal med USA, Kina, Indien och andra länder med standarder som kraftigt avviker från EU-reglerna. Nu väcker det förvåning att britterna vill förhandla med EU om gemensamma standarder för jordbruksprodukter och livsmedel.
I London fortsätter politikerna tydligen att sälja Brexit till de brittiska väljarna med budskapet att ingenting förändras efter utträdet ur EU i mars 2019. Det är en illusion, lyder reaktionen från kommissionen.
Den brittiska regeringen vill inte bara lämna EU:s gemensamma marknad. Britterna lämnar också den europeiska tullunionen. Det har väckt irritation hos EU-kommissionen som sköter frågor som rör handel och tullar.
Regeringen i London uppmanar EU-kommissionen att prioritera frågan så att ärendet snarast möjligt kan tas till diskussion. Men Bryssel reagerar kyligt. Kommissionen konstaterar att förslaget tas till kännedom.
Inom EU betraktas dokumentet på många håll som en ny version av det redan bekanta brittiska tankesättet om Brexit. Det verkar som om britterna igen en gång vill äta kakan och ha den kvar.

Stark oro över irländsk gränshandel
Storbritanniens utträde ur EU har framkallat en stark oro över gränshandeln mellan EU-landet Irland och den brittiska regionen Nordirland. Trafiken över gränsen är livlig. Det gäller inte minst transporterna av jordbruksprodukter.
Mjölkbönderna i Nordirland är en grupp som kan råka särskilt illa ut. En tredjedel av den mjölk som produceras i Nordirland skickas över den tillsvidare öppna gränsen för att bearbetas i mejerier på den irländska sidan.
Ministeriet i London efterlyser flexibilitet och fantasi från båda parter. Brittiska och irländska medborgare borde också i fortsättningen få röra sig fritt över gränsen mellan Irland och Storbritannien.
Formellt betraktar EU-ledarna det som positivt att britterna äntligen börjar diskutera en uppföljning av Brexit. Man medger också att det vore viktigt med en lösning för den nordirländska gränsen.
Trots detta har det brittiska dokumentet framkallat förargelse inom EU. En politisk diskussion om Brexit är i första hand nödvändig. Först därefter kan det bli aktuellt att behandla tekniska frågor, betonade en talesman för EU-kommissionen.

Svårlöst fråga
Än så länge är det svårt att bedöma hur den nordirländska gränsfrågan ska lösas. Den irländska EU-parlamentarikern Mairead McGuinness varnade nyligen för risken att relationerna mellan Irland och Storbritannien på nytt ska försämras.
Följderna för det irländska jordbruket kan bli oerhört svåra, sade McGuinness. Irländska produkter passerar ofta gränsen flera gånger inom en och samma leveranskedja. En tredjedel av den mjölk som produceras i Nordirland förädlas vidare i Irland.
Om de värsta scenarierna förverkligas, måste de irländska producenterna söka ersättande exportmarknader för sina produkter. En naturlig handelspartner är givetvis EU, men det kan få konsekvenser för marknaden.
Marknaderna i de övriga 26 medlemsländerna skulle belastas ännu starkare av nötkött, ost och smör. Följaktligen skulle den irländska exporten bli ett problem för EU i sin helhet, eftersom pressen på producentpriserna skulle öka.

Peter Karlberg
news@peter-karlberg

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab