Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 20.4.2024
 Grattis Arla
25.8.2017 / Landsbygdens Folk
Frosten sänker EU:s äppelskörd
Enligt statistik från branschens årliga konferens Prognosfruit kommer EU:s odlare i år att producera cirka 9,34 miljoner ton äpplen. Det är 21 procent mindre än förra året och 23 procent mindre än medelproduktionen under de senaste tre åren.
The World Apple and Pear Association (WAPA) betonar att den preliminära prognosen än så länge baserar sig på förhandsinformationer. I statistiken ingår 21 länder som producerar merparten av alla äpplen i EU.
Frosten har farit illa fram med äppelodlingarna i stora delar av EU. Stark nattfrost har försvårat blomningen. En annan bidragande faktor var den långvariga torkan under våren och försommaren.
EU:s päronskörd berördes inte nämnvärt. Årets skörd på 2,15 miljoner ton minskade bara marginellt med en procent från fjolårets 2,17 procent. I ett treårsperspektiv har päronskörden ändå minskat med åtta procent.

Mest äppel växer i Polen
Den största äppelskörden noteras i Polen med 2,87 miljoner ton men skörden minskade med 29 procent i förhållande till fjolåret. Den italienska skörden på 1,76 miljoner ton stannade 23 procent under fjolårsresultatet.
EU:s tredje största äppelproducent Frankrike har kört in 1,40 miljoner ton äpplen. De franska producenterna kom undan med en skördeminskning på hyfsade 8 procent medan Tyskland noterade ett ras på 46 procent med 555.000 ton äpplen.
Skörden av den vanligaste äppelsorten Golden Delicious minskar enligt prognosen med 18 procent till 1,98 miljoner ton. Gala klarade sig bättre med ett bortfall på 3 procent till 1,28 miljoner ton. Idared tappade en tredjedel och föll till 679.000 ton.
Produktionen av Red Delicious minskade med 9 procent till 576.000 ton. Prognosmakarna noterar också att flera nya sorter, bland dem de så kallade klubbsorterna, kommer att minska med 15 procent, från 157.000 ton till 133.000 ton.
WAPA utgår från att den försämrade skörden kommer att lindra den spända situationen på marknaden. EU-producenterna lider fortfarande av det ryska embargot. Exporten av äpplen till Nordafrika har inte heller dragit som väntat.
Under de kommande veckorna börjar kvaliteten hos årets skörd klarna, en faktor som också påverkar marknaden. Enligt prognoserna för EU-skörden kommer 6,2 miljoner ton att marknadsföras som färska äpplen medan 3,2 miljoner ton går till industrin.
Äppelåret 2017 har också medfört motgångar i äppelodlingar utanför EU på det norra halvklotet. I Ryssland minskar skörden med -37 procent, i Mexiko med -30 procent och i Schweiz med -21 procent.
Mer eller mindre kraftiga förluster noteras också i Vitryssland (-19 procent), Ukraina (-10 procent) och Kanada (-5 procent). USA förväntar däremot en normal äppelskörd på omkring 4,8 miljoner ton. Den kinesiska äppelskörden torde växa med tre procent.

Päronskörden minskar något
Den europeiska päronskörden uppskattas till 2,15 miljoner ton och förblir praktiskt taget oförändrad jämfört med 2016. Mängden har ändå minskat med 8 procent jämfört med medeltalet de senaste tre åren. Prognosen bygger på resultaten i 19 EU-länder.
Den viktigaste päronsorten är som tidigare Conference, som ökar med 7 procent till 844.000 ton. Produktionen av William BC minskar med 8 procent till 247.000 ton. Abate F torde öka med 12 procent till 332.000 ton.
Päronskörden har lidit av starka förluster i flera länder utanför EU. Det gäller Ryssland (-37 procent), Vitryssland (-20), Schweiz (-34) och USA (-3 procent). I Moldavien ökade produktionen med 50 procent, i Turkiet med 11 procent och Kanada med 20 procent.
Enligt WAPA minskar belastningen på EU:s päronmarknad detta år som en följd av en positiv marknadsutveckling. Trots detta känner odlarna fortfarande av effekterna av det ryska embargot.

Peter Karlberg
news@peter-karlberg

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab