Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 16.4.2024
 Grattis Patrik och Patricia
25.8.2017 / Landsbygdens Folk
Hagelskur förstörde grönsaksskörd i Ingå

I tisdags satte en rejäl hagelskur och 60 mm nederbörd punkt för sallatssäsongen i ett enda slag.
- Jag trodde inte det var sant när jag såg drivorna av hagel längs vägen när jag kom hem, säger grönsaksodlare Ingrid Träskman.
Hon förser ett flertal mataffärer i närområdet med färska grönsaker tre gånger i veckan. Hon odlar flera sorter av sallat och kål, bönor, frilandsgurka, pumpa, squash och vattenmelon.
I tisdags hände ändå det som inte fick hända. Alla hennes grönsaksodlingar på omkring tre hektar på hemgården tog stryk av hagelskuren.

Värre än väntat
På onsdag förmiddag ligger hageldrivorna fortfarande kvar på sina ställen, men åkrarna har torkat upp så pass mycket att Träskman kan bege sig ut för att bedöma de faktiska skadorna.
Hela situationen känns overklig och Träskman har svårt att riktigt omfatta skadorna. Sallaten visste hon genast att var förstörd, men gav sitt hopp till kålväxterna som ännu var småväxta och eventuellt skulle klara kölden bättre.
Ju närmare blomkålslandet vi kommer desto tystare blir Träskman.
- Det var värre än jag trodde, säger hon sammanbitet.
Bladen har böjt sig mot marken och ser trasiga och sönderslitna ut. Detsamma gäller broccolin, broccolinin, squashen och vattenmelonen. Några få blommor blommar fortfarande tappert, men de flesta ser mosiga och trötta ut.
I radion samma morgon har Träskman uppskattat de ekonomiska förlusterna till 30.000 euro, men efter att ha inspekterat förödelsen stiger siffran i hennes huvud.
- Det är nog mer än så men jag orkar inte räkna nu, säger hon trött.
Hageldrivor
Drivor av hagel låg fortfarande kvar i kållandet dagen efter den förödande hagelskuren.

Trasiga bladskivor
Eftersom blommor och blad är förstörda kommer säsongen att förkortas avsevärt. Samma gäller bönorna och de andra grönsakerna. På squashen kan man se märken där haglet slagit mot frukten och söndrat skalet.
- Vi var ju bara halvvägs i säsongen, konstaterar Träskman.
Grönsaksodlingen är det som hon i första hand livnär sig på. Skördeutsikterna var goda, eftersom både kål och sallat gynnats av den svala sommaren.
Skörden av frilandsgurka inleddes för bara ett par veckor sedan och plantorna bär på riklig skörd. Gurkorna som redan vuxit fram ser ut att ha klarat sig, men det är tveksamt om de går att sälja.
Träskman sätter inte stort hopp till att täcka förlusterna med skördeskadeersättningar.
- Ersättningen baserar sig på areal och priserna följer industripris. Mina medelskördar är helt andra, men eftersom min areal är liten handlar det ändå bara om småpengar.
Försäkringar för den här typen av skador har aldrig varit aktuella för Träskman. Under sina 35 år som odlare har hon stött på en och annan motgång och är redan luttrad.
- Men skulle det här hända en ungdom... ja, då skulle man ju ge upp, funderar hon.
Sallat
Träskmans sallat totalförstördes av hagelskuren i tisdags. 60 mm nederbörd i form av hagel och regn var mer än sallaten kunde tåla.

Kärnorna flög ur axen
Träskman odlar också spannmål i mindre skala. Kornåkern fick sig likaså en omgång av hagelskuren som slog ut kärnor från axen.
Dessutom är en del av Träskmans kornodling med i ett fungicidförsök på Västankvarns försöksgård. Med kärnfria ax blir det inte mycket av det försöket.
Träskman rör planlöst i kaffekoppen och stirrar ut genom köksfönstret. Gräsmattan täcks fortfarande delvis av gårdagens hagel.
- Nu har jag plötsligt gott om tid, konstaterar hon lakoniskt.
Hagelskuren i tisdags var väldigt lokal, men råkade dra fram just över Träskmans hemåkrar. Lyckligtvis odlar hon också ett par hektar grönsaker i Svartå dit hagelskuren inte nådde.
- Som tur har jag arrendeåkrarna i Svartå. Där borde jag få hyfsad kålskörd i alla fall, säger Träskman och vidhåller att hon är en evig optimist.

TEXT & FOTO
Maria Wasström
maria.wasstrom@gmail.com

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab