Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 28.3.2024
 Grattis Sune
25.8.2017 / Landsbygdens Folk
Öppet hus på många ekogårdar i morgon

SLC-gårdar som deltar är Ahlbergs trädgård och Majvik gård i Västerskog i Sibbo, Malmgård i Lovisa, Koskis gård i Koskis samt Skogsjö Gris i Munsala och Mattssons ekogård på Eckerö, Åland.
Det är första gången som Skogsjö deltar och likaså första gången en ekogård på Åland deltar i evenemanget.

Majvik öppet mellan 12 och 15
Majvik gård i Sibbo håller öppet hus mellan klockan 12 och 15. På gården kan besökarna bekanta sig både med de elva dikorna av östfinsk lantras (Kyyttö) samt med hönsen. Det blir också café där det säljs både bakelser och något salt samt kaffe och té.
Klockan 14 blir det rundvandring på gården under ledning av Atte Hermansson, som arrenderar och driver gården sedan fyra år tillbaka. Gårdsbutiken med bland annat gårdens egna grönsaker håller också öppet.
- Om allt går som planerat så avslutar vi dagen med att släppa ut korna på bete, berättar Hermansson som också påminner om att betalning i gårdsbutiken fungerar endast med kontanter.
På Majvik, där man bedriver biodynamisk odling, produceras bland annat potatis, morot, lök, rödbeta, kålrot, rova, gurka, tomat, squash, grönkål, bönor och purjolök.
Produkterna säljs bland annat till privata skolor och daghem samt till restauranger i Helsingfors. På gården jobbar också ett par säsongsanställda samt några praktikanter.

Öppet hus på ekogårdar sedan 2013
Den finska naturens dag den sista lördagen i augusti har firats med öppet hus på ekogårdar sedan 2013. Majvik deltog första gången i fjol och hade då närmare 100 besökare.
Öppet hus-evenemanget samordnas av jord- och skogsbruksministeriet, föreningen Pro Luomu, Luomuliitto, MTK och SLC.
Ekoproduktionen upptar för närvarande 12 procent av Finlands åkerareal. I Norra Karelen, Kajanaland och på Åland upptar produktionen redan över en fjärdedel av åkerarealen. Ekoproduktionen har ökat mest i Mellersta Finland, Norra Österbotten och Satakunta. Ekogårdarna är i medeltal cirka 57 hektar, det vill säga större än genomsnittsgårdarna.

TEXT & FOTO
Nina Colliander-Nyman
nina.colliander-nyman@slc.fi

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab