Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 19.4.2024
 Grattis Bernhard, Bernt
18.8.2017 / Landsbygdens Folk
Finansministeriet vill avsluta projektet Ta hand om bonden
Sänkningen av LFA-ersättningen är nationella pengar som sparas in i enlighet med inbesparingarna i regeringsprogrammet från 2015. Före offentliggörandet av nästa års budgetförslag fanns det i alla fall rykten i svang om att man kanske skulle skjuta upp inbesparingarna så som man gjorde i fjol i anslutning till jordbrukets krispaket.
Så som på de flesta andra punkterna är finansministeriets förslag identiskt med jord- och skogsbruksministeriets också inom det här anslaget. Strävan har varit att hålla sig inom budgetramarna.

Skillnad i bidraget till rådgivningen och 4H
Två undantag här är statsunderstödet till rådgivningen där finansministeriet har skurit i jord- och skogsbruksministeriets förslag med 1 miljon euro och likaså understödet till 4H-verksamheten där finansministeriet har minskat anslaget med 600.000 euro. Riksdagen höjer så gott som årligen de här anslagen.
Den kännbara ökningen av överföringen till gårdsbrukets utvecklingsfond beror på regeringsprogrammets spetsprojekt för bioekonomi och ren teknik som finansieras via fonden.
Anslaget för främjande av hästhushållningen ökade markant redan under det här året jämfört med tidigare. Det beror på en ändring i penningspelen, som trädde i kraft i början av 2017. Den innebar bland annat att statsunderstöd till hästuppfödning och hästsport beviljas via jord- och skogsbruksministeriets förvaltningsområde.
Enligt lotterilagen ska minst 95 procent av den avkastning som är avsedd att främja hästuppfödning och hästsport anvisas till Finlands Hippos och dess medlemsorganisationer.

Samma nivå för skogsförbättringar
Stödet för skogsförbättringar hålls på årets nivå i den ordinarie budgeten, men det är ganska troligt att anslag kommer att behövas i en tilläggsbudget också nästa år.
I det här årets första tilläggsbudget kom ett anslag på 11 miljoner euro, det vill säga nästan en femtedel av anslaget.

Projektet Ta hand om bonden i fara
På social- och hälsovårdsministeriets förvaltningsområde minskas anslaget för avbytare med 16 miljoner euro. Ministerierna bygger det här på att behovet minskar som en följd av färre gårdar.
Också anslaget för förvaltningen av avbytarservice minskar jämfört med i år. Här har finansministeriet varit och tagit bort en miljon euro som social- och hälsovårdsministeriet har i sitt förslag. Miljonen är avsedd för projektet Ta hand om bonden.
Om finansministeriets förslag går igenom betyder det en minskning med två miljoner jämfört med årets budget, eftersom det kom en miljon till i det här årets första tilläggsbudget för samma projekt, Ta hand om bonden.

Inte bryggbygge i skärgården
Inom kommunikationsministeriets förvaltningsområde sjunker stödet för fartygstrafiken i skärgården, detta enligt finansministeriets förslag. Här hade kommunikationsministeriet faktiskt tänkt sig att 3,227 miljoner euro skulle användas för att investera i nödvändiga bryggor för att få trafiken att fungera, men det blev tummen ner.
Inom arbets- och näringsministeriets förvaltningsområde höjs anslaget för förnybar energi kännbart. Det beror i huvudsak på att stödordningen för vindkraft kommer att sluka mer pengar nästa år, men också stödet till biogas höjs, från 6,5 till 10,1 miljoner euro.

Micke Godtfredsen
micke.godtfredsen@slc.fi

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab