Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 29.3.2024
 Grattis Jonas
18.8.2017 / Landsbygdens Folk
Kålodlare under hård press

Många kålodlare har stretat på i seg ekonomisk motvind på sistone. Framför allt har producenter av blomkål och broccoli varit hårt prövade.
– Priset på blomkål har varit nere i 50 cent per kilo i sommar. Broccolipriset har varit något bättre och legat på 90 cent. Men det handlar ändå om priser som dykt ner långt under lönsamhetsgränsen, säger kålodlaren Leif Örn i Vallvik, Korsholm.
Som kålproducent har Leif Örn inte varit med om någon liknande säsong tidigare. På marknaden råder överutbud och försämrad efterfrågan. Som bäst är det till och med svårt för många odlare att lyckas sälja skörden.

Tio ton till spillo
Hemma har Örn ett antal höga staplar med två veckor gammal sommarkål som inte kommer att bli såld. Det handlar totalt om tio ton grönsaker.
– Jag blir helt enkelt tvungen att kassera den här kålen, säger han dystert när vi tar en titt i hans lager.
– Förra veckan tog vi upp sammanlagt 2,5 ton blomkål och lika mycket broccoli. Vi har till slut lyckats sälja den skörden efter många försök, berättar Leifs fru Denice Örn i samband med LF-intervjun.
Denice Örn säger apropå årets skörd att det har varit en utmaning att tidiga och sena blomkålssorter har tenderat att mogna samtidigt på grund av årets svala sommarväder. Likaså har familjen fått lov att skörda fyra olika broccolisorter samtidigt.
– Positivt är i alla fall att mängden skadeinsekter har varit mindre än normalt i år, säger Denice Örn.
På måndag börjar en ny fas i skördearbetet på de Örnska kålfälten.
– Då börjar vi ta upp höstkålen, säger Leif Örn.

Importerar kålplantor från Tyskland
Leif Örn har varit kålodlare på heltid från 1984 då han tog över produktionen efter sina föräldrar. Hans verksamhet omfattar idag odlingar på sju hektar.
Vanligtvis genererar kålodlingen en skörd på mellan 15 och 45 ton per hektar beroende på vilka sorter som odlas. De viktigaste uppköparna är Fresh Servant i Edsevö/Korsholm och Tukkutalo Heinonen i Seinäjoki.
– Jag har några anställda som hjälper till i fältarbetet. Två av dem är thailändska gästarbetare, säger Örn.
Leif Örn är en av åtta aktiva producenter i området Kuni-Vallvik-Vassor där kålnäringen har varit en stark och viktig gren av tradition.
Hur ser du på framtiden när lönsamheten inom branschen har blivit så här dålig?
– Visst blir man fundersam. Eventuellt skulle vi kunna börja odla andra kålsorter. Men det är inte så enkelt att byta spår. Jag har kört med det här konceptet i över 30 år- huvudkål och kinakål samt blomkål och broccoli.
– För andra året i rad importerar vi kålplantor från Tyskland. Plantorna blir levererade direkt till gården så det är en bekväm lösning för oss. Det är lite dyrare jämfört med att producera egna plantor i växthus. Samtidigt är det en praktisk utmaning att hålla växthusen i skick och värma upp dem under vårvintern, säger Leif Örn.
– Det har blivit något av en trend bland kålodlare att importera kålplantor från kontinenten, tillägger Örn.

Goda kanaler brygga för vitkålsodlare i Vallvik
Leif Örns kollega, vitkålsodlaren Christian Häggblom, säger sig inte vara så hårt drabbad av de aktuella problemen inom kålodlingen.
– Lite trögare har det kanske varit jämfört med ifjol. Men jag har goda kanaler att stöda mig på. Så jag kan egentligen inte klaga.
– Däremot vet jag att de kålodlare som riktar produktionen till mindre aktörer har jättestora problem just nu, säger Häggblom som förmedlar till de två största uppköparna Tuoreverkko och det Storkyrobaserade företaget Pertti Rinta.
Christian Häggblom odlar vitkål på 18 hektar i hembyn Vallvik. Med undantag av några mellanår har han varit kålodlare sedan 1981– en lång tid som har kantats av sämre tider emellanåt.
Vilka är de aktuella skördeutsikterna för din del?
– Apropå tidiga sorter ser det helt hyfsat ut. När det gäller lagringen av senare vintersorter finns det dock en viss eftersläpning för närvarande. Detta beror på bristen på sol och värme, säger Häggblom.

TEXT & FOTO
Joakim Snickars
joakim.snickars@gmail.com

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab