Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 25.4.2024
 Grattis Markus
18.8.2017 / Landsbygdens Folk
Finne: Besvärlig situation i hela landet
Christer Finne, grönsaksodlare i Solf och ordförande för Frilandsodlarnas lokalavdelning inom ÖSP, har fått många telefonsamtal från bekymrade producenter.
– Kålodlare har meddelat att de måste plöja ner huvudkål och blomkål. Själv tvingas jag plöja ner en del isbergssallat. I morse har jag pratat med producenter från mellersta och östra Finland samt Åland. Situationen är prekär överallt i landet.
Kål och andra frilandsodlade grönsaker har dålig åtgång samtidigt som priserna har sjunkit med cirka 30 procent jämfört med ifjol. Samtidigt har kostnaderna stigit med fem procent och det finns även ett tryck mot ökade lönekostnader.
– Vad som är den huvudsakliga orsaken till nedgången är svårt att säga. Det är förmodligen en samverkan av faktorer som spelar in, säger Finne.
Säsongstarten har varit ovanligt sen i år och skördandet sker klumpvis och under korta perioder. Snabbt har det blivit trångt i butikshyllorna. Avsaknaden av stora mängder insekter och värmeböljor i sommar har emellertid varit positiva fenomen.
Det har talats om att överproduktion försämrar läget. Men Christer Finne påpekar i sammanhanget att den totala uppodlade arealen frilandsodlade grönsaker inte har ökat.
– Själv kommer jag härnäst att hålla en liten paus i fråga om blomkål och broccoli. På sallatssidan finns det små tecken om en återhämtning på marknaden, säger Finne.
Den pressade blomkålsodlaren Trygve Aura i Södra Vassor har efter en tidningsartikel fått många beställningar av medlemmar i en Reko-ring i Vasa-området.
– Det här är ett intressant fenomen. Att folk stöder odlare på direkt vis har inte förekommit tidigare. Tidningsartikeln i fråga kom som på beställning. Folk har handlat extra grönsaker. På lokalt håll här i Solf har konsumtionen av blomkål ökat, säger Christer Finne.

Joakim Snickars
joakim.snickars@gmail.com

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab