Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 29.3.2024
 Grattis Jonas
11.8.2017 / Landsbygdens Folk
Matens värde har stigit till
högsta nivån sedan 2014

Indexet har återhämtat sig med 20 procent från den djupaste vågdalen förra året. Enligt FAO har en blandning av underskott och fluktuerande växelkurser bidragit till prisförändringar inom de ifrågavarande produktgrupperna.
Indexet för mejeriprodukter steg i juli med 3,6 procent. Det är hela två procent över motsvarande fjolårsnivå. Trots den gynnsamma utvecklingen ligger mjölkprisindexet fortfarande 21 procent under rekordnivån i februari 2014, anmärker FAO.
De internationella mejeripriserna dras upp av det dyra smöret, ost och helmjölkspulver. Den kännbara bristen på smör för export gav smörpriset en rejäl skjuts uppåt. Ost och helmjölkspulver har dessutom varit efterfrågade bland asiatiska uppköpare.
Skummjölkspulver framstår som förlorare på mejerisidan. Prisnivån belastas av en svag efterfrågan i importländerna. EU:s svällande lager av skummjölkspulver bidrar till problemet, då inköparna ännu hoppas på sjunkande priser.
FAO-indexet för spannmål steg tydligt i juli med 5,1 procent. Ökningen från motsvarande prisnivå för ett år sedan är hela 9,5 procent. FN-experterna konstaterar att vetepriset har stigit. Priset på ris har också stabiliserats.
Vetepriset har under sommaren pressats uppåt av farhågor för vårvetet i USA. Växtligheten har lidit av en värmebölja som kan kan skada kvaliteten, i synnerhet hos proteinrika sorter.
Prisindexet för socker steg i juli med 5,2 procent men det räcker inte för att distansera toppen för ett år sedan. Då låg sockerpriset på en 26 procent högre nivå. Men prisuppgången i juli var det första tecknet på uppgång sedan början av detta år.
Priskurvan för socker vände uppåt i juli som en följd av den starka återhämtningen av Brasiliens valuta. Växelkursen vägde tyngre än utsikterna för en gynnsam skörd i Brasilien och utvecklingen av kulturerna i Thailand och Indien.
Det globala prisindexet för kött förblev praktiskt taget oförändrat i juli. Prisnivån på kött fortsatte att hålla sig drygt åtta procent över motsvarande värde i juli 2016. Köttpriset har stannat 17,4 procent under rekordnoteringen i augusti 2014.
Noteringarna för gris- och fågelkött har sjunkit som en följd av ett rikligt utbud. Ett gott försörjningsläge i USA har pressat importpriserna på nötkött. Priset på lammkött har stigit för fjärde månaden i följd, då exporten från Nya Zeeland och Australien har minskat.
Priserna på växtoljor sjönk i juli med 1,1 procent och hamnade på den lägsta nivån sedan augusti 2016. Prisfallet utlöstes av palmoljan, som väger mest i FAO:s växtoljeindex. De globala noteringarna har sjunkit inför förväntningarna på en stigande produktion.
Priserna på sojaolja har varit stabila under sommaren. Risken för hetta i USA:s viktigaste odlingsområden håller priset i styr. Priserna på raps- och solrosolja har stigit något, vilket har bromsat prisfallet inom växtoljeindexet.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab