Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 26.4.2024
 Grattis Teresia
11.8.2017 / Landsbygdens Folk
Mjölkpriset i EU steg också i juni
I jämförelse med situationen för ett år sedan har medelpriset på mjölk stigit med 7,6 cent eller 29 procent. Den stora skillnaden beror på att avräkningspriset befann sig i sin djupaste vågdal i juni 2016.
Sedan april i år har priset på mjölk stadigt hållit sig över medelpriset de senaste fem åren. I juni höjde de flesta stora EU-mejerier igen sina avräkningspriser. Arla, Valio, franska Sodiaal och italienska Granarolo höll däremot sina priser oförändrade.
Valios pris i juni var enligt LTO 35,10 cent per kg, en liten höjning jämfört med medelpriset för de senaste tolv månaderna som var 34,87 cent per kg. Det bästa priset i EU-jämförelsen betalade Granarolo (38,77 cent per kg).
Brittiska Dairy Crest var det enda mejeriet som sänkte priset i juni. Flera mejerikoncerner har aviserat nya prishöjningar för juli och augusti. Den tyska marknadsledaren DMK höjer priset med hela 4 cent per kg.
Enligt LTO-tabellen höjer Arla sitt mjölkpris med 2,7 cent, FrieslandCampina (Nederländerna) erbjuder ett tillägg på 1,7 cent och franska Lactalis höjer avräkningspriset med 4 cent mellan juli och september.
Samma positiva trend kan också skönjas utanför Europa. På tröskeln till den nya säsongen erbjuder nyzeeländska mejerijätten Fonterra ett högre avräkningspris och en rikligare dividend. I juni betalade Fonterra omräknat 34,23 cent.
I USA noteras likaså en positiv utveckling. I juni betalade mejerierna i medeltal 36,97 cent. LTO betecknar den europeiska prissituationen som tudelad. Smörnoteringarna slår rekord medan EU-lagren av skummjölkspulver pressar priset.
EU-kommissionen har nyligen givit grönt ljus för möjligheten att slussa ut interventionslagrat skummjölkspulver via systemet för livsmedelshjälp. Avsikten är att livsmedelshjälpen inte ska störa marknaden.
De enskilda medlemsländerna har möjlighet att ansöka om hjälp för behövande personer i det aktuella landet. Förhoppningen är att åtgärden ska avlasta mjölkmarknaden. EU har inte lyckats avyttra de stora mängderna skummjölkspulver i interventionslagren.
Allt som allt sitter EU på 357.500 ton skummjölkspulver i interventionslagren medan ytterligare 37.600 ton lagras privat. De största lagren finns i Tyskland, Frankrike och Belgien.
EU-kommissionens senaste försök att sälja ut skummjölkspulver i slutet av juli slog lika fel som tidigare. Anbuden mellan 168 och 175 euro per 100 kg var för låga. Kommissionen avvisade därför alla anbud.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab