Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 26.4.2024
 Grattis Teresia
11.8.2017 / Landsbygdens Folk
Belgiska politiker i blåsten
i debatten om fipronilägg

Fipronil används för behandling mot löss och fästingar hos hundar och katter. Enligt EU-föreskrifterna får medlet inte användas på produktionsdjur som värphöns. Trots detta har fipronil av någon anledning förorenat äggproduktionen i flera länder.
Experterna tonar ner risken för konsumenter som eventuellt har råkat få i sig kontaminerade ägg. Normal konsumtion anses inte medföra skadliga efterverkningar med de rätt låga halter som har uppmätts i äggen.
Skandalen kan närmast beskrivas som en politisk storm med centrum i Belgien. Där har ett företag blandat fipronil i rengöringsmedel för hönsfarmer. De belgiska myndigheterna fick reda på saken redan i juni men höll inne med uppgifterna.
Ett företag i Antwerpen som tillverkar rengöringsmedel för hönsfarmer hade levererat desinfektionsmedlet Dega 16 till det holländska rengöringsföretaget Chickenfriend, som använde medlet för lusbekämpning hos sina kunder.
Företaget har av allt att döma en stor kundkrets. Enligt de senaste uppgifterna har 138 hönsfarmer i Nederländerna stängts. I Belgien har fipronil hamnat på 51 gårdar medan fem tyska gårdar har kontaminerats.
De belgiska myndigheterna har länge misstänkt att allt inte står rätt till. Enligt obekräftade uppgifter ska en razzia ha ägt rum i Antwerpen i juli. Fipronil upptäcktes först i belgiska ägg och därefter startade myndigheterna egna utredningar.
Enligt bestämmelserna måste myndigheterna omedelbart gå ut med information i en sådan situation. Varningar för potentiellt farliga produkter ska sändas via EU:s varningsnät Rasff till berörda importländer inom unionen.
Det skedde inte. Först den 20 juli informerades EU-kommissionen och EU:s medlemsländer om riskerna. Flera miljoner ägg drogs därefter av säkerhetsskäl bort från marknaderna i bland annat Belgien, Holland, Tyskland och Schweiz.
Kritiken riktas nu mot den belgiska livsmedelsmyndigheten FASNK, som medger att man kände till saken flera veckor innan varningen gick ut. Myndigheten motiverade sitt handlande med att utredningarna om ett eventuellt bedrägerifall måste hållas hemliga.
I Belgien måste jordbruksminister Denis Ducarme nu stå till svars för anklagelserna. Ducarme utnämndes till ministerposten för bara två veckor sedan och får nu den otacksamma uppgiften att rensa upp försummelserna efter sin föregångare.
Ducarme bemödar sig om en snabb utredning. Han har krävt en omedelbar rapport från livsmedelsmyndigheten FASNK. Regeringen hoppas att rapporten ska innehålla uppgifter som bidrar till att klara upp härvan.
Enligt EU-kommissionen har kontaminerade ägg hamnat ut på marknaderna i flera länder, åtminstone i Belgien, Nederländerna, Tyskland, Frankrike och Storbritannien. Från Nederländerna har misstänkta ägg levererats till Sverige och Schweiz.
Enligt finländska Evira har ägg som innehåller fipronil inte hamnat i Finland.
Enligt det tyska institutet för riskevaluering (BfR) medför de kontaminerade äggen inga nämnvärda hälsorisker för konsumenterna.
Det hittills högsta värdet som har uppmätts i Belgien är 1,2 milligram fipronil per kg. Enligt BfR kan en vuxen person som väger 65 kg äta åtminstone sju sådana ägg per dygn utan risker för hälsan. För utsatta grupper som barn gäller lägre gränser.
Nederländernas matmyndighet NWVA har också börjat testa fågelkött från höns med avseende på fipronil. Det handlar om en förebyggande säkerhetsåtgärd som gäller en handfull gårdar som producerar både ägg och fågelkött.
Enligt producentorganisationen LTO har värphönsbesättningar en livscykel på omkring två år, varefter anläggningen töms och avlusas. Köttproducerande höns slaktas redan efter sex veckor. Under den korta tiden hinner inga lusproblem uppstå.
Djurskyddsgrupper i Nederländerna har protesterat mot planerna att slakta hundratusentals hönor som är belastade med fipronil. De anser att slakten är onödig, eftersom giftet bryts ner av organismen inom fyra till sex veckor.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab