Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 29.3.2024
 Grattis Jonas
11.8.2017 / Landsbygdens Folk
EU lanserar samråd om orättvis handelspraxis
Pressen på en gemensam EU-lagstiftning mot orättvisa affärsmetoder ökar ständigt. EU-parlamentet och flera medlemsländer har krävt starkare markeringar för ett lagstadgat skydd för de svagaste aktörerna inom livsmedelsledet.
Arbetsgruppen för jordbruksmarknaden, den så kallade Agriculture Market Task Force, har jobbat länge med problematiken. Tolv oberoende experter som representerar olika intressegrupper har lämnat sin rapport till agrarkommissionär Phil Hogan.
Kommissionen offentliggjorde nyligen en konsekvensbedömning som bygger på arbetsgruppens rapport. Där räknar kommissionen upp en rad mål och alternativ som kan bidra till sundare relationer mellan producenter och livsmedelshandeln.
Bedömningen identifierar fyra alternativ – att behålla nuläget, att försöka rätta till missförhållandena genom rekommendationer, att införa en lagstiftning som särskilt skyddar svaga operatörer, eller en lätt ramlag för hela matkedjan.
Kommissionen påtalar också behovet av ökad insyn i marknaden. Producenterna borde få större möjligheter att skaffa information om priser. Informationen skulle samlas in av EU-kommissionen från betydligt fler nivåer i kedjan än i dag.
Som ytterligare målsättning diskuteras möjligheterna att fördjupa samarbetet mellan producenterna för att stärka deras ställning. Möjligen kunde detta regleras bättre i samband med nästa CAP-reform, menar kommissionen.
Branschens aktörer har tid att lämna in åsikter om rapporten fram till den 22 augusti. Därefter inleder kommissionen ett offentligt samråd där alla intressenter har möjlighet att ta ställning till alternativen.
Agrarkommissionär Phil Hogan uppmanar alla berörda parter att delta i konsultationen, som ska löpa under en tid av tolv veckor. Åsikterna är viktiga för kommissionens beredning av frågan.
Hogan påminner om att producenternas ställning i matkedjan prioriteras högt av de europeiska konsumenterna. I en EU-undersökning hösten 2015 ansåg 96 procent av alla tillfrågade personer att producenternas ställning i värdekedjan måste stärkas.
Copa-Cogeca har välkomnat initiativet. Enligt den europeiska producentorganisationen har erfarenheterna visat att frivilliga initiativ inte fungerar i praktiken. Därför är en EU-lagstiftning mot orättvisa affärsmetoder mycket viktig.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab