Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 20.4.2024
 Grattis Arla
4.8.2017 / Landsbygdens Folk
Rekordnoteringar för smör men mjölkpulver får nobben
Starka motsättningar präglar läget på marknaderna för mejeriprodukter. Smörbristen är ett globalt fenomen, medan skummjölkspulver inte går åt. Det knappa utbudet på smör har pressat upp priserna till rekordnivåer. Samtidigt sitter EU på stora lager av skummjölkspulver som ingen vill ha.
Enligt kommissionen sitter EU på sitt högsta bestånd av mjölkpulver sedan 20 år. Försöken att sälja ut mjölkpulver har strandat på försvinnande låga anbud. Ännu vet ingen när de europeiska lagren kan tömmas.
Den minskade mjölkproduktionen har sänkt utbudet på mjölkfett, särskilt i EU och Australien. Samtidigt ökar konsumtionen. Fram till slutet av året räknar EU med en smörbrist på omkring 60.000 ton.
Smörbristen är just nu en global företeelse som sätter sin prägel på priserna. Mellan januari och maj 2017 har den globala exporten av smör minskat med 16,5 procent. Nästan alla stora smörexportörer bromsar utförseln.
EU-exporten har sjunkit med en fjärdedel medan Australien skeppar ut bara hälften av fjolårsmängden. Smörexporten från USA och Nya Zeeland backar likaså.
En intressant faktor är också den ökande konsumtionen. Nya forskningsrön som friar smöret från misstankar om hälsorisker har satt konsumenterna i rörelse. De överger lättprodukterna till förmån för mejeriprodukter med högre fetthalter.
Enligt EU:s mjölkkontrollställe MMO klättrade smörpriset i slutet av juli till rekordvärdet 5,75 euro per kg. Som en jämförelse kan nämnas att priset på skummjölkspulver sjönk med nio procent till 1,82 euro/kg under de fyra senaste veckorna.
EU:s interventionslager för mjölkpulver har fortsatt att fyllas under våren. I april och maj köpte EU upp 7.900 ton, varvid den totala mängden steg till 357.000 kg. Sedan slutet av 2016 har bara 140 ton avyttrats på auktioner.
Enligt kommissionen sitter EU på sitt högsta bestånd av mjölkpulver sedan 20 år. Försöken att sälja ut mjölkpulver har strandat på försvinnande låga anbud. Ännu vet ingen när de europeiska lagren kan tömmas.
Motsvarande interventionslager för smör är däremot utsålda. Kommissionen medger korthugget att smörbristen är en realitet. Ingen snabb bättring är i sikte. Fram till slutet av året räknar EU med en smörbrist på omkring 60.000 ton.
EU-produktionen av smör kan minska med omkring tre procent under detta år, enligt kommissionens beräkningar. Ingenting tyder på att smörbristen på världsmarknaden kommer att lätta de närmaste månaderna.
Mjölkproduktionen i EU har fortsatt att sjunka under våren. Mellan januari och maj 2017 minskade invägningen med 1,1 procent, jämfört med samma period 2016. Några medlemsländer, bland dem Irland och Polen, ökade produktionen.
Den globala mjölkproduktionen fortsatte också att sjunka, men i något långsammare takt än EU. Under årets första fem månader minskade den globala invägningen med 0,25 procent. En bidragande orsak var den negativa utvecklingen i EU.
Australien och Nya Zeeland avslutade säsongen 2016/17 med negativa förtecken men räknar med en trendvändning då den nya säsongen börjar. Då kan invägningen öka med två eller tre procent.
I USA har mjölkproduktionen ökat långsamt en längre tid och trenden väntas fortsätta. Under det andra halvåret 2017 torde invägningen öka med 1,5 procent.
EU-mejerierna fortsatte att höja sina producentpriser på mjölk i maj. Medelpriset steg till 32,9 cent per kg, vilket överträffar motsvarande fjolårspris med 25 procent. I juni torde medelpriset enligt kommissionens uppskattningar ha stigit till 33,1 cent/kg.
Den globala exporten av mejeriprodukter fortsätter att dra. Kina är igen en gång den viktigaste importören av mejeriprodukter från EU. På andra plats kommer USA före Saudiarabien.
Den globala exporten av skummjölkspulver har tagit sig något men det tröstar inte EU-kommissionen. Uppköparna är inte intresserade att höja sina bud. De håller igen och inväntar förmånligare priser, konstaterar statistikerna i Bryssel.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab