Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 25.4.2024
 Grattis Markus
4.8.2017 / Landsbygdens Folk
SLC är nu medlem i CEJA
SLC har varit observerande medlem sedan början av 2016.
- Regeln är att man är observerande medlem under ett års tid efter att man ansökt om medlemskap, och efter det kan man bli godkänt som ordinarie medlem på närmast följande generalförsamling, förklarar SLC:s ungdomsombudsman Annika Öhberg, som deltog i mötet.
SLC-unga delar sina röster i CEJA med MTK:s Maaseutunuoret, eftersom representationen är nationell.
- Finland har sex röster, varav SLC-unga har en, berättar Annika.
På samma möte fick CEJA också ny ordförande, Jannes Maes från Belgien. Juha Tenho från finländska Maaseutunuoret ställde upp i ordförandevalet och fick stöd från bland annat Finland och de övriga nordiska medlemsländerna Sverige och Danmark, men han lyckades inte få en majoritet bakom sig. Ordförandeskapet är tvåårigt.
Viceordförandena är Iris Bouwers från Nederländerna, Christoph Daun från Tyskland, Igná Féniz från Tjeckien och Seán Finan från Irland.
CEJA bevakar intressena för cirka två miljoner unga jordbrukare i EU. Den viktigaste målsättningen är att främja ungas möjligheter att etablera sig som jordbrukare, att sprida information och stöda ungdomarna och samtidigt fungera som ett forum för kommunikation och dialog.
Annika Öhberg tycker att medlemskapet är viktigt.
- Det är också en fråga om värden: SLC som producentorganisation har nu valt att vara med om att driva ungdomarnas intressen. Det finns inte andra organisationer inom EU som valt att koncentrera sig helt på den utmaningen.
Nämnas kan att CEJA inför jordbruksministrarnas informella möte i Malta i maj kom ut med ett eget initiativ om den framtida gemensamma jordbrukspolitiken.
Initiativet innehöll bland annat ett förslag om att upp till en femtedel av budgeten för den gemensamma jordbrukspolitiken borde riktas till åtgärder med anknytning till generationsväxlingar inom jordbruket. Det här förslaget ska naturligtvis sättas i relation till att andra medlemsländer i EU inte har startstöd och förhöjt investeringsstöd av samma mått som Finland och inte heller avträdelsestöd enligt den finländska modellen. Visserligen tar avträdelsestödet slut 2018.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab