Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 25.4.2024
 Grattis Markus
4.8.2017 / Landsbygdens Folk
Larm om fipronil i belgiska hönsägg
Fipronil är en substans som används i bekämpningsmedel mot bland annat loppor och löss. EU-reglerna förbjuder användningen av fipronil i samband med animalieproduktion. Myndigheterna utreder nu hur fipronil kunde landa i hönsägg.
De belgiska livsmedelsmyndigheterna slog larm via EU:s snabbvarningssystem Rasff efter fynden av fipronil i ägg från sju stora gårdar. Rester av fipronil har också konstaterats i ägg från producenter i Nederländerna.
Eftersom det handlar om stora produktionsanläggningar, befarar myndigheterna att kontaminerade ägg också har exporterats till Tyskland, Frankrike, Italien och Polen. I Tyskland har miljoner ägg från Nederländerna och Belgien redan återkallats.
Enligt de tyska livsmedelsmyndigheterna handlar det om relativt låga halter av fipronil i äggen. Ägg kan konsumeras i normala mängder utan risk för hälsan. Barn borde i alla fall låta bli att äta de kontaminerade äggen.
Myndigheterna misstänker att fipronilet kan härstamma från ett belgiskt företag som levererar rengöringsmedel till hönsgårdar. Samtliga gårdar som är anlitar det aktuella företaget ska granskas.
Fipronil klassificeras som en neonikotinoid som bland annat har använts som betningsmedel för majs- och solrosutsäde i södra Europa. EU har förbjudit användningen som betningsmedel, eftersom fipronil misstänks skada honungsbin.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab