Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 25.4.2024
 Grattis Markus
4.8.2017 / Landsbygdens Folk
EU förenar mjölk och frukt i ett enhetligt skolprogram
Tidigare har skolmjölk främjats separat medan anslagen för frukt och grönsaker sköttes via ett annat skolprogram. Det nya, enhetliga programmet för mjölk, frukt och grönsaker ligger i linje med agrarkommissionär Phil Hogans strävanden att förenkla systemet.
Reformen har nu också lockat Finland med i programmet för frukt och grönsaker. Tidigare har Finland och Sverige ställt sig utanför, eftersom skolfruktprogrammet anses ha genererat mer byråkrati än nytta.
Det nya systemet ger medlemsländerna större frihet att bestämma hur stödet ska användas. Enligt jord- och skogsbruksministeriet kan Finland dra större nytta av det reformerade programmet. Finland fortsätter som förut i skolmjölksprogrammet.
Under tidigare år har EU anslagit 150 miljoner euro för frukt och grönsaker samt 100 miljoner euro för skolmjölksprogrammet. Från och med i år samlas anslagen i en gemensam korg.
Målet är att minska byråkratin så att en möjligast stor del av anslagen når skolorna. Det skapar synergier och ökar möjligheterna till en målinriktad undervisning. Samtidigt fräschas också innehållet upp.
Vid presentationen i Bryssel framhöll Hogan att det nya programmet kommer att effektivera informationen om mat och betydelsen av en god kost i skolorna. Syftet är framför allt att förmedla goda matvanor.
Det övergripande målet är att främja en hälsosam livsstil. Förutom Phil Hogan har också hälsokommissionär Vytenis Andriukaitis och utbildnings- och sportkommissionär Tibor Navracsics kopplats in på projektet.
Skolorna kommer att införa särskilda utbildningsprogram som ska lära eleverna att uppskatta sund mat. Eleverna ska också få undervisning om hur maten produceras genom skräddarsydda undervisningsinsatser.
Programmet är ett värdefullt stöd för miljoner skolelever och tusentals jordbrukare i hela EU, underströk Hogan. Under de senaste åren har stödet visat sig vara mycket viktigt för jordbrukarna. De samordnade programmen understryker stödets betydelse.
I främsta rummet ska färsk frukt och färska grönsaker samt mjölk delas ut till skoleleverna. Bearbetade produkter som soppor, fruktkompott, juice, yoghurt och ost får också användas om de nationella myndigheterna är med på noterna.
Inget tillsatt socker, salt eller fett är tillåtet. Medlemsländernas myndigheter har ett visst spelrum i sammanhanget men Hogan betonar att det i så fall bara gäller begränsade mängder.
Alla medlemsländer får själva bestämma hur de kommer att genomföra programmet. Det gäller både tyngdpunkten i undervisningen och valet av jordbruksprodukter. Medlemsländerna kan också bättra på anslaget med egna budgetmedel.
Vid valet av produkter ska hänsyn tas till hälso- och miljöaspekter, säsongprodukter och variationsmöjligheter. Medlemsländerna förväntas prioritera EU-produkter och främja lokala och regionala inköp. Ekologiska produkter är givetvis välkomna.
I det gamla frukt- och grönsaksprogrammet deltog 25 medlemsländer medan alla 28 länder deltog i skolmjölksprogrammet. Finland, Sverige och Storbritannien har hittills ställt sig utanför skolfruktprogrammet.
Nu deltar Finland i det kompletta programmet för 2017/2018. Finland tilldelas 1,6 miljoner euro för frukt och grönsaker och drygt 3,8 miljoner euro för skolmjölk. Sverige och Storbritannien deltar däremot inte i utdelningen av frukt och grönsaker.
I fjol nådde skolmjölksprogrammet cirka 20 miljoner skolelever medan 11,7 miljoner elever kunde använda sig av frukt- och grönsaksprogrammet.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab