Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 19.4.2024
 Grattis Bernhard, Bernt
18.9.2002 08:42:52 / Agrolink
2 565 miljoner euro till JSM:s förvaltningsområde

Utgifterna inom jord- och skogsbruksministeriets förvaltningsområde uppgår i budgetpropositionen för år 2003 till 2 565 miljoner euro, vilket är 99 miljoner euro mer än i budgeten 2002. Anslagsökningarna orsakas i huvudsak av verkställandet av Agenda 2000-reformen av EU:s jordbrukspolitik samt förverkligandet av program med delfinansiering ur EU:s strukturfonder och av det Nationella skogsprogrammet 2010. EU:s andelar av inkomsterna uppgår till totalt 842 miljoner euro, vilket är en minskning med 2 miljoner euro. EU-andelarna i fonder som inte ingår i budgeten uppgår till 114 miljoner euro.

Jord- och skogsbruksministeriets förvaltningsområde omfattar jordbruk, trädgårdsskötsel, skogsbruk, fiske, viltvård och renskötsel, utvecklande av landsbygden, veterinärvård och kontroll av animaliska livsmedel, samt användning av vattentillgångar och lantmäteri. Inom Finlands jordbruk och trädgårdsskötsel tillämpas EU:s gemensamma jordbrukspolitik som kompletteras av åtgärder för utveckling av landsbygden och jordbrukets strukturpolitik. EU:s gemensamma fiskepolitik tillämpas i skötseln av fiskerifrågor och EU:s lagstiftning om veterinärvård och växthälsa i frågor om veterinärvård och växters hälsa. Verkställandet av ramdirektivet för EU:s vattenpolitik inverkar i en allt större mån på frågor inom vattenvården i Finland.

Förvaltningsområdets verksamhet påverkas år 2003 av följande centrala förändringar:

- EU:s utvidgning - De fortsatta förhandlingarna om stödlösningar för södra Finlands allvarliga svårigheter - Deluppföljningen av Agenda 2000 - WTO:s förhandlingsrunda - Den ökande energianvändningen av trä och den internationella skogspolitikens ökade betydelse

Jordbruk och trädgårdsskötsel samt landsbygden (anslag 2 145 miljoner euro, ökning 49 miljoner euro)

Sänkningen av jordbruksprodukters administrativa priser som avtalats i Agenda 2000-reformen i enlighet med EU:s gemensamma jordbrukspolitik ökar behovet av inkomststöd som helt finansieras av EU (utgifter 456 miljoner euro, ökning 13 miljoner euro). Det nationella stödet tryggar å sin sida jordbruksproduktionens lönsamhet och odlarnas inkomstnivå. Utvecklingsverksamheten av landsbygden som delvis finansieras av EU förverkligas nu fullt ut och därför behövs mer anslag 2003 än under föregående år för utbetalningen av understöd (utgifter 126 miljoner euro, ökning 20 miljoner euro). Utbetalningen av kompensationsbidrag som ingår i EU:s förordning om landsbygdens utveckling (utgifter 418 miljoner euro) och jordbrukets miljöstöd (utgifter 306 miljoner euro, ökning 8 miljoner euro) fortsätter enligt det nya programmet som startade 2000. Förverkligandet av den nationella kvalitetsstrategin för livsmedel fortsätter.

Arbetskrafts- och näringscentralerna sköter verkställande uppgifter inom EU:s gemensamma jordbrukspolitik, landsbygds- och strukturpolitik samt fiskepolitik på regionalnivå och ansvarar bland annat för att övervakningen av stöden utförs enligt reglerna. TE-centralernas verksamhetsanslag ingår i budgeten för handels- och industriministeriets förvaltningsområde.

Skogsbruk (anslag 155 miljoner euro, ökning 16 miljoner euro)

Anslagsförslaget i budgetpropositionen gör det möjligt att förverkliga skogsvårds- och skogsförbättringsarbeten, vård av skogsmiljön och övriga arbeten för att främja skogsbruket inom det Nationella skogsprogrammet 2010. Anslaget möjliggör bland annat en ökad energianvändning av trä.

Fiskeri, viltvård och renskötsel (anslag 56 miljoner euro, ökning 1 miljon euro)

Verkställandet av näringsfiskets strukturprogram fortsätter i full utsträckning. Fritidsfisket utvecklas i enlighet med den godkända strategin. Inom viltvården utvecklas åtgärder för att förhindra skador.

Vattentillgångar och lantmäteri (anslag 78 miljoner euro, ökning 1 miljon euro)

Anslagen för användning och vård av vattentillgångarna uppgår till 27 miljoner euro (ökning 1 miljon euro). Skötseln av de grundläggande uppgifterna och stödet av åtgärder är i stort sett oförändrade. Resurser riktas till upprätthållande och förbättrande av beredskapen att förhindra översvämningar samt främjande av vattenförsörjningen på landsbygden och glesbygden.

De nettobudgeterade anslagen för lantmäteriområdets uppgifter uppgår till 51 miljoner euro.

Livsmedel och hälsa (anslag 42 miljoner euro, ökning 4 miljoner euro)

Förverkligandet och utvecklingen av den nationella kvalitetsstrategin för livsmedel, ett kvalitetssystem som omfattar hela livsmedelskedjan och en effektiv övervakning av hela kedjan fortsätter. BSE-övervakningsprogrammet förverkligas i full utsträckning. Inom djurskyddet fäster man särskild uppmärksamhet vid utvecklingen av försöksdjursverksamheten och djurtransporterna.

Övrig verksamhet (anslag 89 miljoner euro, ökning 29 miljoner euro)

Den övriga verksamheten omfattar i huvudsak administrativa utgifter. Av ökningen orsakas 26 miljoner euro av att jord- och skogsbruksministeriets andel av mervärdesskatteutgifterna har överförts från finansministeriets huvudtitel till denna huvudtitel.


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab