Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 23.4.2024
 Grattis Georg och Göran
17.9.2002 / SLC
METSO-kommissionens betänkande

Miljöministeriet
PB 35

00023 Statsrådet

 

 

UTLÅTANDE OM BETÄNKANDET ”HANDLINGSPLAN FÖR ATT SÄKRA BIODIVERSITETEN I SKOGARNA I SÖDRA FINLAND, VÄSTRA DELEN I ULEÅBORGS LÄN OCH SYDVÄSTRA DELEN AV LAPPLANDS LÄN”

 

Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC r.f. har tagit del av den s.k. METSO-kommissionens betänkande. SLC har följande synpunkter på betänkandet:

 

Allmänt

 

SLC finner att de förslag som kommissionen kommit fram till i stora drag kan omfattas. Samtidigt vill SLC framhålla att värnandet om biodiversiteten i skogarna nu och i fortsättningen måste bygga på en både ekonomiskt, socialt, kulturellt och ekologiskt hållbar utveckling. Genom att genomföra skyddet i samråd med markägarna och genom att till fullo kompensera ekonomiskt bortfall når man de bästa resultaten.

 

Bevarandet av biodiversiteten i skogarna får heller under inga omständigheter inkräkta på genomförandet av de gamla skyddsprogrammen som ekonomisk-politiska ministerutskottet 4.6.1996 fattade beslut om att finansiera med 3 285 miljarder mark fram till år 2007. I den mån handlingsplanen kräver ekonomiska resurser, måste nya medel anslås.

 

I kapitel 2 om möjligheterna att förbättra biodiversiteten i skogarna uppräknas de viktigaste strukturella dragen och livsmiljöerna i skogarna i södra Finland och Österbotten som behövs för att trygga skogarnas mångfald. En del av i synnerhet livsmiljöerna är diffusa till sin innebörd. Innebörden får inte ges en sådan form att normalt skogsbruk försvåras i oskälig grad.

 


Handlingsplanen

 

Kommissionen föreslår ett flertal åtgärder både på kort och på lång sikt för att främja variationsrikedomen i skogarna. Kortsiktsåtgärderna kan i huvudsak inledas åren 2003-2005 medan långsiktsåtgärderna i regel kan starta först efter år 2007.

 

De åtgärder som främst direkt berör de privata markägarna är naturvärdeshandel, anbudstävlingar, naturvårdsområden, samarbetsnätet för skogsnaturens mångfald och naturskyddsprogram enligt naturvårdslagen.

 

SLC understöder alla de åtgärder som bygger på frivillighet från markägarens sida och vill samtidigt betona att man i framtiden bör satsa mera på kvalitet än kvantitet i skogsskyddsfrågor.

 

Under inga omständigheter bör man gå in för nya naturskyddsprogram enligt naturvårdslagen innan de gamla skyddsprogrammen definitivt har förverkligats samt tidigare och nya åtgärder utvärderats till fullo.

 

Användbarheten av naturvärdeshandel och anbudstävlingar kommer att testas i pilotprojekt. Till exempel beträffande naturvärdeshandeln kommer ett försök att genomföras åren 2003-2007 i Satakunda. SLC anser att pilotprojekt borde inledas även på andra håll i landet.

 

Avslutning

 

Kommissionens betänkande innehåller många förslag som är värda att understödas. Genomförandet av handlingsplanen kräver ökad finansiering och större arbetsinsatser vid miljöministeriet, jord- och skogsbruksministeriet och Forststyrelsen. SLC förutsätter i likhet med kommissionen att de tilläggsresurser som behövs också beviljas, utan att äventyra eller fördröja slutförandet av de skyddsprogram som ekonomisk-politiska ministerutskottet 4.6.1996 förordade för åren 1996-2007.

 

Kommissionens betänkande innehåller många nya idéer om hur biodiversiteten i skogarna skall främjas. I bästa fall kan betänkandet fungera som en grund för en ny era inom naturskyddet. Förutom nödvändiga ekonomiska resurser förutsätter detta nya tankegångar hos olika aktörer inom området.

 

 

 

Svenska lantbruksproducenternas centralförbund
SLC r.f.

 

 

 

Tage Ginström                                                                 Helena Ålgars

verksamhetsledare                                                            jurist

 


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab