Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
22.6.2017 / Landsbygdens Folk
Adress mot glyfosat samlade en miljon namn
Den tyska medborgarrörelsen Campact har hållit i trådarna under kampanjen. Enligt Campact, som står miljöorganisationerna nära, har petitionen mot samlat namn på nätet från alla 28 länder. Enbart i Tyskland har 270.000 personer klickat på uppropet.
Medborgarinitiativet mot glyfosat syftar till att tvinga EU-kommissionen att förbjuda glyfosat. EU ska också reformera tillståndsprocessen för nya växtskyddsmedel och införa bindande mål som ska minska användningen av pesticider i EU.

"EU:s jordbrukspolitik måste bli giftfri"
Omkring 100 icke-statliga organisationer (NGO) stöder initiativet och kravet att kommissionen avstår från sina planer att förlänga försäljningstillståndet för glyfosat med tio år.
Enligt Campact har inget tidigare europeiskt medborgarinititiativ arbetat lika snabbt och effektivt. Nu gäller det att inte ge efter för lobbyisterna från Monsanto och andra intressenter, säger Maria Lohbeck från Campact.
EU:s jordbrukspolitik måste bli giftfri och rikta sig efter människa och natur och inte efter koncernernas vilja. Ett förbud mot glyfosat i hela EU är bara en första etapp på vägen, triumferar Lohbeck.

Kommissionen föreslår tio års tillstånd
Reglerna för EU:s medborgarinitiativ finns inskrivna i en EU-förordning från 2011. Ett medborgarinitiativ måste stödas av minst en miljon EU-medborgare i minst sju av de 28 medlemsländerna.
Ett medborgarinitiativ måste gälla något av EU:s politikområden där kommissionen har befogenhet att föreslå lagar, till exempel inom miljö, jordbruk eller folkhälsa. Kommissionen måste pröva initiativet men är inte skyldig att föreslå en ny lag.
Initiativet mot glyfosat uppfyller alla kriterier, eftersom det har samlat namn i alla 28 medlemsländer. Den landsvisa kvoten för minsta antal underskrifter per land överträffades i elva medlemsländer.
Det innebär att kommissionen måste ta ställning till frågan och ge ett svar inom tre månader. Arrangörerna får också presentera sitt initiativ i EU-parlamentet.
EU:s hälsokommissionär Vytenis Andriukaitis försvarade senaste vecka kommissionens planer på ett tillstånd inför EU-parlamentet. Andiukaitis upprepade kommissionens målsättning att förlänga tillståndet med tio år.

Peter Karlberg
news@peter-karlberg

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab