Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
16.6.2017 / Landsbygdens Folk
WFO vill vara global påverkare i klimatfrågor
- Vår organisation är ung men vi strävar efter att få fler medlemmar, speciellt i Afrika, och vi vill vara en global påverkare då det gäller klimatuppvärmningens påverkan på jordbruket, säger Ceris Jones från National Farmers Union i Storbritannien.
Jones och Dybord Chibonga från Malawi redogjorde under en information för journalister bland annat för WFO:s syn på de utmaningar klimatuppvärmningen för med sig för jordbruket i olika delar av världen.
- Jordbruket är ett unikt och sårbart biologiskt system och förändrade klimatmönster har en enorm påverkan på jordbrukarnas jobb och utkomstmöjligheter. Vi vill fästa speciell uppmärksamhet vid kvinnornas roll i utvecklingsländerna, understryker Jones.

Malawi har drabbats av förändrade klimatmönster
- Dyrbord Chibonga berättar att klimatet i Malawi har genomgått enorma förändringar under de senaste 10 åren.
- Speciellt svåra har de två senaste åren varit. Förr visste man med säkerhet att regnperioden skulle vara i cirka 90 dagar, idag är det tur om vi får regn under hela den tiden. Och det regn som kommer kan komma som skyfall som orsakar svåra översvämningar. Skyfallen följs inte sällan av svår torka.
Chibonga konstaterar att problemet inte är unikt för Malawi - bönder över hela världen vittnar om förändringar i klimatet.
- Både på lång och kort sikt måste vi jordbrukare lära oss att klara av dessa problem på bästa möjliga sätt.
Chibongas råd till den vanliga människan som vill dra sitt strå till stacken för att minska utsläppen av växthusgaser är enkla: Minska matsvinnet!
- Idag slängs alldeles för mycket mat bort. Tänk på att inte handla för mycket mat och tänk också på att inte ta för mycket mat på tallriken. Överhuvudtaget lönar det sig för alla att se över sina konsumtionsmönster.

Dybord Chibonga från Malawi och Ceris Jones från Storbritanninen redogjorde för WFO:s arbete för jordbrukarna då det gäller att stävja effekterna av klimatuppvärmningen.

USA:s beslut ytterst beklagligt
Det faktum att USA:s president Donald Trump drar sig ur det globala klimatavtalet ser Jones och Chibonga som väldigt beklagligt.
- Det är ett sort steg bakåt, speciellt då USA är en av de största nedsmutsarna i världen. Det är alltid tråkigt när en person som borde agera världsledare inte ställer sig bakom ett viktigt kollektivt åtagande som Parisavtalet.
Men Ceris Jones säger också att det man nu ser är att delstater, organisationer och stora företag i USA agerar tvärtom, vilket är hoppingivande.
Chibonga konstaterar för sin del att både Europa och Kina nu kommer att få en allt viktigare roll.
-Min tippning är att vi kommer att få se Kina stiga fram som en ny världsledare då det gäller dessa frågor.

TEXT & FOTO
Nina Colliander-Nyman
nina.colliander-nyman@slc.fi

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab