Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 28.3.2024
 Grattis Sune
26.5.2017 / Landsbygdens Folk
Nu sätts potatisen i jorden i Kristinestad

- Vi har plöjt och därefter brukar vi harva två, tre gånger. Det håller jag på med nu och förhoppningsvis i dag eller i morgon kan vi börja sätta potatis. Vädret är perfekt nu och det är kul att vara igång, säger Tommy Englund.
Tommy och hans bror Patrik har fullt upp de kommande veckorna. Familjens gård, som drivs av fadern Per-Erik Englund, odlar potatis på 50 hektar och spannmål på 30 hektar.
- Vi är cirka tio dagar försenade på grund av den kalla våren, men målet är att vi ska vara klara med vårbruket innan månadens slut. Så det blir en hel del arbete framöver, säger Patrik.

Testar exotiska sorter
Familjen Englund odlar vanligen cirka 8-9 olika potatissorter. Odlingsplanen utgår från tidigare erfarenheter av sorter som har lyckats väl tidigare.
- Vi levererar all potatis till packeriet Osku som har statistik från tidigare år. Vi vet vilka sorter som det finns efterfråga på och satsar vanligen på flera sådana sorter. En stor del av potatisen som levereras dit är fast potatis så vi odlar många sorter som är fasta, däribland Inova som är en beprövad sort och som vi har goda erfarenheter av, berättar Per-Erik Englund.
Efterfrågan på universalpotatis är också god. De senaste åren har familjen provat två nya sådana sorter som heter Jelly och Musica.
- Vi har testat de sorterna i två år och nu kommer vi att ha mera av dem. De sorterna lämpar sig här, men det gäller att ta det försiktigt och inte ha för bråttom med att ta in nya sorter. I år testar vi också två exotiska sorter som heter Blue Kongo och sparrispotatis. Det återstår att se vilket resultatet blir, säger Tommy.

Har också tidiga sorter
Englunds har också några tidiga sorter som Sieglinde och Solist.
- Det gör att vi kan leverera potatis lite tidigare och får en jämn upptagning. Solist och Sieglinde är också bra potatisar som konsumenterna gillar. Sieglinde är en sort som är utmanande att odla, likaså den mjöliga potatisen Rosamunda, men de ger ett mervärde om man lyckas, förklarar Patrik.
Är det en utmaning för odlarna att välja mellan de olika sorterna?
- Utsädesförsäljarna är ivriga att föra fram nya sorter och deras goda egenskaper. De glömmer ofta att berätta om de dåliga. Men överlag är situationen med utsäde rätt bra och det råder en sund konkurrens mellan olika företag. Det viktiga är att odlarna är försiktiga och sprider riskerna och har flera olika sorter, säger Per-Erik.

Naturligt ta över
Patrik, 28, är utbildad landsbygdsföretagare och agrolog och har arbetat på gården i några år. I framtiden är det han som tar över när en generationsväxling blir aktuell.
- Jag har hållit på med potatis sedan liten och det har hela tiden varit naturligt för mig att ta över, säger han.
Men han är långt ifrån nöjd med odlarpriset som i år har varit på en låg nivå med tanke på att fjolårets skörd blev mindre än normalt.
- Trots att lagren har sinat under vinter har odlarpriset inte stigit till en nivå som vi kan vara nöjda med. Medelpriset är på cirka 17-20 cent per kilo och det borde vara åtminstone 25 cent för att vi ska vara nöjda. Min uppfattning är att det är centralaffärernas billighetskampanjer som bidrar till att priserna inte kommer upp. Men det är min åsikt, säger Patrik.

Hoppas på export
Han skulle gärna se att nya exportkanaler öppnas.
- Vi har påverkats negativt av att Ryssland stängde gränserna för några år sedan och det vore mycket positivt om vi kunde börja exportera potatis igen. Jag tror att Finland hittar nya exportkanaler i framtiden för världen är full av möjligheter. Det viktigaste är att vi genom exporten skulle få bort årliga överskott, säger Patrik.
Per-Erik fortsätter:
- Men det är viktigt att betona att vi huvudsakligen producerar för finländska konsumenter. De är våra viktigaste kunder och det är för dem vi odlar potatis. Våra konsumenter är mycket viktiga.
Patrik och Tommy tror att situationen blir bättre i framtiden för de finländska odlarna. Just nu pågår flera olika projekt som arbetar dels med att hitta nya exportkanaler och att lyfta potatisens image.
- Vi tror att det kommer att vända till det bättre och att priserna på sikt stiger. De måste de göra för det går inte att fortsätta på det här viset. Trots att läget är tufft nu har vi framtidstro, säger de.

TEXT & FOTO
Christoffer Thomasfolk
christoffer.thomasfolk@slc.fi

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab