Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 29.3.2024
 Grattis Jonas
26.5.2017 / Landsbygdens Folk
LPA får ännu en miljon
för att ta hand om bonden

I årets ordinarie budget reserverades ett anslag på en miljon euro för projektet som en del av jordbrukets krispaket, och nu föreslår regeringen alltså ytterligare en miljon. Avsikten är att projektet pågår i år och nästa år.
SLC:s ordförande Holger Falck konstaterar att det inte handlar om stora summor, men han är ändå nöjd:
- Med hjälp av projektet har man redan uppnått resultat, säger han. Tröskeln för att ta kontakt har varit låg och projektet har nått sådana lantbrukare som annars har varit svåra att nå, fastän behovet av hjälp och stöd är stort.
De senaste åren har varit synnerligen tunga för lantbruksföretagarna, säger LPA för sin del i ett pressmeddelande. Projektet har emellertid gjort det möjligt för LPA att hjälpa lantbrukare som råkat i svårigheter.
Lantbrukarna har fått hjälp både genom direkta stödåtgärder för att orka med arbetet och genom långsiktiga förebyggande åtgärder.

Hjälp genom köptjänst
Den konkreta hjälpen har bestått av en köptjänstförbindelse till ett värde på högst 500 euro som lantbrukaren kan använda till att skaffa experthjälp för att stödja den psykiska orken eller för att reda upp ekonomiska eller juridiska problem.
Projektarbetarna vid LPA och inom andra motsvarande projekt har träffat flera hundra lantbruksföretagare som kämpar med utmaningar. Över 300 lantbrukare har fått hjälp genom köptjänstförbindelser. I vissa delar av landet har nästan hela den andel av anslaget som ursprungligen reserverats för köptjänstförbindelser redan gått åt.
- Det är en lättnad att man vaknat till insikt om lantbruksföretagarnas trångmål och att man tillsammans vill underlätta situationen med alla medel, konstaterar verkställande direktör Päivi Huotari på LPA.
LPA:s svenska projektarbetare i Ta hand om bonden är Susann Rabb, stationerad i Österbotten med hela Svenskfinland som arbetsfält. Susanns telefonnummer är 050-3319056 och e-post susann.rabb@mela.fi.

Micke Godtfredsen
micke.godtfredsen@slc.fi

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab