Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 26.4.2024
 Grattis Teresia
19.5.2017 / Landsbygdens Folk
Eko i växthus under tryck i EU
Enligt ATL har också EU-kommissionen svängt från sitt ursprungliga förslag och stöttar numera idén att markkontakt ska vara en grundläggande princip i ekologisk odling. Krukor och avgränsade bäddar skulle betecknas som undantag med egna regler.
De svenska, danska och finländska jordbruksministrarna varnar i ett gemensamt brev till agrarkommissionär Phil Hogan att ett sådant krav antingen skulle minska den ekologiska växthusproduktionen drastiskt eller slå ut den helt.
Ministrarna lanserar nu ett motförslag som skulle göra det möjligt att fortsätta att odla ekologiskt i växthus i de nordiska länderna och Baltikum. I övriga EU skulle ekologisk växthusodling inte tillåtas, skriver ATL.
EU-parlamentet har intagit en hård attityd. Parlamentets föredragande, tysken Martin Häusling (grön) har tidigare visat beredskap att tillåta ett undantag, men bara för växthusodling norr om den 62. breddgraden.
En förutsättning för att rucka på gränsen söderut, skulle vara kravet att minst 80 procent av jorden i växthusen kommer från en egna gården, sade Häusling nyligen i parlamentets jordbrukskommitté.
Häusling motiverade sin ståndpunkt med att en sydligare gräns för undantagsbestämmelserna skulle snedvrida konkurrensen mellan länderna. Det vore orättvist att tillåta undantag för södra Danmark men inte norra Tyskland, sade han.
De fyra nordiska producentorganisationerna SLC, MTK, svenska LRF och danska L&F har under våren uttryckt sin oro över läget i ett brev till Phil Hogan. Enligt organisationerna skulle förslaget betyda slutet på den ekologiska växthusodlingen i Norden.
EU-ordförandelandet Malta har utarbetat ett kompromissförslag till ny ekoförordning som beaktar särdragen i olika medlemsländer. Men parlamentet har fortsatt att sätta sig på tvären i vårens trilogförhandlingar, som ska vara avslutade inom maj månad.

Peter Karlberg
news@peter-karlberg

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab