Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 25.4.2024
 Grattis Markus
19.5.2017 / Landsbygdens Folk
SLC fortsätter lobba för rimliga ekokrav
- Vi hoppas att kravet på markkontakt inte ska träda i kraft inom ekologisk växthusproduktion, säger Smith. Med vårt klimat och tjäle är det helt enkelt inte rimligt.
Husdjursombudsman Jonas Laxåback hjälpte till med arrangemangen och såg till att rätt personer fick skrivelsen. Enligt Laxåback är det speciellt viktigt att EU-förordningarna ska behandla länderna rättvist.
- Tyvärr ställs syd mot nord i den här frågan, säger Laxåback. Vi vill understryka att nuvarande system med växtunderlag bör tillåtas även i fortsättningen och att ekolagstiftningen bör ge rum för arealtillväxt även i norra Europa.
I skrivelsen påpekades för övrigt att avgränsade odlingsbäddar med slutna system är ekologiska och borde tillåtas även i framtiden. Ifall inte de planerade kraven ändras för Finlands del kommer det att betyda slutet på landets ekologiska växthusproduktion.
- Dessutom borde de ekologiska substrat vi använder i dag även i fortsättningen vara tillåtna, säger Smith. Jag anser att våra odlare ska ha chansen att odla ekologiskt i växthus om de vill, eftersom det finns en tydlig efterfrågan på inhemska ekologiska växthusprodukter.
Debatten om revisionen av ekoförordningen fortsätter mellan kommissionen, rådet och EU-parlamentet. Den sista trilogen kring förhandlingarna hålls den sista maj, och ett beslut förväntas då vara klart.

Andrea Bergman
andrea.bergman@slc.fi

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab