Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 19.4.2024
 Grattis Bernhard, Bernt
19.5.2017 / Landsbygdens Folk
Miljöorganisationer kritiserar EU:s jordbruksstöd
Organisationerna European Environment Bureau (EEB), BirdLife och tyska NABU presenterade nyligen en rapport om det europeiska jordbruksstödets effekter. Kontentan är att CAP helst borde skrotas.
Senaste vecka överlämnades 258.000 underskrifter i saken till agrarkommissionär Phil Hogan. Underskrifterna hade samlats in via kampanjen Living Land till EU-kommissionens samråd om den framtida jordbrukspolitiken.

Stöden hjälper inte jordbrukarna
Enligt arrangörerna ger underskrifterna belägg för allmänhetens stora missnöje med jordbrukspolitiken. Organisationerna har låtit författa en rapport med budskapet att jordbrukspolitiken är misslyckad, ineffektiv och slösar med resurser.
Rapporten har författats av de tyska miljöforskarna Guy Pe`er och Sebastian Lakner. De anser att att jordbrukspolitiken präglas av en enorm obalans mellan insatser av resurser och effekter.
Årligen subventioneras jordbruket med 60 miljarder euro för att säkerställa en god livsmedelsförsörjning och en rimlig inkomst för jordbrukarna. Verkligheten är någonting helt annat.
Kriserna inom jordbruket avlöser varandra med några månaders mellanrum. Befolkningen på landsbygden flyttar bort. Effekten av klimatförändringen ökar dramatiskt och den biologiska mångfalden krymper inför våra ögon.
Enbart under mjölkkrisen måste ett stort antal gårdar sluta. Därtill kommer massiva skador på miljön genom en hög insats av pesticider. Grundvattnet belastas med nitrat, framhåller skribenterna.

EU-miljarder fördelas utan nytta
Insekterna dör och med dem också småfåglarna. Den dyra politiken är inte enbart otillräcklig. Den är delvis också kontraproduktiv. Enligt författarna har EU ingen chans att nå FN:s målsättningar för uthållighet om allt fortsätter som förut.
I tider av knappa resurser har vi inte längre råd att fördela miljarder av skattemedel till jordbruken, säger NABU-ordföranden Leif Miller. Detta gäller framför allt de scahblonmässiga direktstöden som slukar tre fjärdedelar av budgeten.
Stöden ökar förvisso produktionen - ofta på bekostnad av miljön - men förhindrar samtidigt investeringar i effektivare resurser och skydd av den biologiska mångfalden. En betydande del stödet landar hos markägarna via arrendet.
Effektiva verktyg som naturskyddsavtal hamnar i skymundan till följd av blygsamma stöd som inte lönar sig för jordbrukarna. Miljöorganisationerna har beslutit att sätta bollen i rullning.
BirdLife och European Environment Bureau låter oberoende forskare genomföra en egen egen, omfattande "hälsocheck" av jordbrukspolitiken på vetenskaplig bas, heter det i ett pressmeddelande.

Peter Karlberg
news@peter-karlberg

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab