Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 29.3.2024
 Grattis Jonas
19.5.2017 / Landsbygdens Folk
Kommissionen föreslår tioårigt tillstånd för glyfosat
Agrarkommissionär Phil Hogan har eftersträvat en förlängning av tillståndet för glyfosat med femton år. Andriukaitis utnyttjade inte hela spelrummet, eftersom frågan är synnerligen kontroversiell, uppger nyhetstjänsten Aiz.
Det var meningen att kommissionen skulle rösta om glyfosat redan i april men frågan försvann från dagordningen. Kommissionen bygger sitt förslag på vetenskapliga data som bekräftar att glyfosat inte kan kopplas till cancer.
Senast bekräftade den europeiska kemikalieinspektionen ECHA att glyfosat varken är mutagent eller skadligt för reproduktion. Kritikerna hänvisar till att glyfosatets eventuella cancerframkallande risker ännu inte har klarlagts.
Enligt kommissionens förslag ska hjälpsubstansen polyetoxilerad talgamin (POEA) förbjudas. Talgamin bidrar till att häfta glyfosatet bättre på själva plantan. Enligt vissa studier kan talgamin kopplas till cancerrisk.
Kommissionen vill också förbjuda användningen av glyfosat före skörden. Användningen i offentliga parker och lekparker ska också förbjudas.
EU:s medlemsländer tar kommissionens förslag till omröstning i medlet av juni i EU:s ständiga kommitté för växter, djur, livsmedel och foder. Förslaget kan bara stoppas av en kvalificerad majoritet bland medlemsländerna.
Kommissionen är angelägen om att möjligast många medlemsländer ställer sig bakom förslaget. Det kan ännu föranleda diskussioner i kommittén.
Ett beslut ska fattas inom sex månader efter ECHA:s utlåtande så att tillståndet kan träda i kraft senast i slutet av 2017. EU-parlamentet har pläderat för en förlängning med sju år.

Peter Karlberg
news@peter-karlberg

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab