Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 25.4.2024
 Grattis Markus
19.5.2017 / Landsbygdens Folk
Djurskyddsplattform bistår EU-kommissionen
Initiativet till den så kallade plattformen för djurskydd kommer från Tyskland, Nederländerna, Danmark och Sverige. Idén föll i god jord hos medlemsländernas jordbruksministrar och parlamentet, som passade bollen vidare till kommissionen.
Nu har idén utvecklats från tanke till handling. Kommissionen har tillsatt en expertgrupp som ska ge råd och främja en regelbunden dialog i frågor som är relaterade till djurskydd och motsvarande verksamhet på internationell nivå.
Kommissionen presenterade i medlet av maj en förteckning med 40 experter och organisationer som ska medverka i arbetet. På listan återfinns bland annat Copa-Cogeca, mejeriorganisationen EDA, men också djurrättsorganisationer.
Dessutom ska medlemsländerna utse 35 organisationer och experter. Bland medlemmarna återfinns företrädare för livsmedelskedjan samt universitet och högskolor. Det första mötet ska hållas i Bryssel i början av juni.
Expertgruppen ska enligt stadgarna bistå kommissionen i lagstiftningsfrågor som gäller djurskyddet. Plattformen ska dessutom bidra till att främja EU:s djurskyddsstandarder för att globalt stärka marknadsvärdet för EU-produkter.
Kommissionen har nyligen också antagit ett diskussionsunderlag om globaliseringsfrågor. Enligt förslaget ska EU betona djurskydd, matsäkerhet och miljöfrågor i sina internationella avtal som främjar den globala handeln.

Peter Karlberg
news@peter-karlberg

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab