Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 25.4.2024
 Grattis Markus
12.5.2017 / Landsbygdens Folk
Landskapsreformen: Färskt utkast berör landsbygden
Så som tidigare handlar det om ett paket av åtskilliga lagändringar. Utkastet innehåller förslag om uppgifter som överförs från staten, kommunerna och samkommunerna till landskapen. Det ska ske 2019.
Här finns dock också ett förslag om att inrätta ett nytt verk, statens tillstånds- och tillsynsmyndighet, förkortad av LF till STTM. Dit samlas uppgifter från de nuvarande regionförvaltningsverken, delar av NTM-centralerna samt tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården. De instanserna ämnar staten göra sig av med.
Verket ska fungera på riksnivå, men i regionerna ska det finnas verksamhetsställen.
Finlands skogscentral, miljöcentralen, landsbygdsverket och livsmedelssäkerhetsverket Evira (som jord- och skogsbruksministeriet planerar att slå ihop) samt säkerhets- och kemikalieverket Tukes och trafikverket ska finnas kvar. Graden av befogenheter varierar. Miljöcentralen blir till exempel närmast en forsknings- och utvecklingsenhet men behåller tydligen sina myndighetsbefogenheter när det exempelvis gäller att hålla koll på atmosfärens ozonskikt ...
Landskapen tar för sin del över uppgifter av kommunerna, landskapsförbunden, samkommunerna, andra delar av NTM-centralerna, arbets- och näringsbyråerna med deras utvecklings- och förvaltningscenter KEHA samt regionförvaltningsverken.
Enligt det utkast som nu just har lämnats på remiss är det bland annat landsbygdsförvaltningen, avbytarverksamheten, miljö- och hälsoskyddet, skärgårdstrafiken, fiskerihushållningen, vattenhushållningen, regionplaneringen, vattenvården och vattentjänster som flyttas över till landskapen.

Bland annat detta tar landskapen hand om
Några exempel på hur landskapen ska verkställa uppgifterna inom sina ansvarsområden:
- Vid tillsynen över djurens välmående ska landskapen utarbeta en regional plan och Evira en landsomfattande plan.
- Landskapen svarar även för tillsynen av djurtransporter.
- För veterinärtjänster ska Evira utarbeta en landsomfattande plan och landskapen en plan för tjänsterna inom sitt eget område.
- Landskapen ska ordna grundläggande veterinärtjänster och akut veterinärhjälp som ska vara tillgänglig under alla tider på dygnet för husdjur.
- En veterinär för nyttodjur ska vara tillgänglig på vardagar under tjänstetid.
- I övrigt får landskapen ingå avtal med en privat producent av veterinärtjänster.
Landskapen kommer också att svara för följande uppgifter inom sina områden, medan Evira har det landsomfattande ansvaret för:
- Bekämpning av djursjukdomar.
- Medicinsk behandling av djur.
- Växters sundhet.
- Plantmaterial.
- Bekämpning av flyghavre.
- Handel med utsäde.
När det gäller växtskyddsmedel ska säkerhets- och kemikalieverket Tukes ansvara för verkställandet av lagar och regler på riksnivå och landskapen på regional nivå.

Regionala landsbygdsprogram
Jord- och skogsbruksministeriet svarar för utarbetande av det riksomfattande landsbygdsutvecklingsprogrammet medan landskapen kommer att svara för de regionala programmen med utvecklingsplaner och lokala utvecklingsstrategier.
Landsbygdsverket svarar för stöden på riksplan, men landskapen tar emot stödansökningar och svarar för övervakning.
I fråga om ekoproduktionen utövar landskapen tillsyn över produktionen och produkterna inom sitt område. Livsmedelssäkerhetsverket Evira svarar för en flerårig nationell kontrollplan samt årligt utarbetande av en tillsynsplan för landskapen och verkets egen tillsyn.

Transportservice i skärgården
Inom lagstiftningen om främjande av skärgårdens utveckling faller det på landskapen att sörja för erforderlig trafik och transportservice i skärgården på ett så smidigt sätt som möjligt. Staten täcker en del av de här kostnaderna.
Kommunerna kan söka miljöbidrag för skärgården, men här är det den nya myndigheten Statens tillstånds- och tillsynsmyndighet STTM som beviljar och även betalar ut bidragen.

Besvärsrätten begränsad
Inom miljöministeriets förvaltningsområde svarar ministeriet för uppföljning av områdesanvändningen medan landskapet har ansvaret inom sitt område.
Man har länge undrat om den nya myndigheten STTM ska få besvärsrätt så som NTM-centralerna hade tidigare.
Nu följer utkastet i alla fall motsvarande skrivning som finns i den nyss ändrade markanvändnings- och byggnadslagen så att STTM:s besvärsrätt begränsar sig till projekt av betydelse på det nationella planet eller på landskapsplanet.
Kommunerna behåller planläggningsmonopolet.
Inom vatten- och havsvården sköter landskapen uppgifterna inom sitt område, men på riksnivå sköts de av miljöministeriet, jord- och skogsbruksministeriet och naturresursinstitutet.

Landskapen svarar för grundvattenområden
Landskapen ska i alla fall samarbeta med STTM och kommunen granska åtgärder som påverkar vattnens tillstånd.
Landskapen har också till uppgift att bland annat ändra gränserna för grundvattenområden i fall "väsentlig information" så kräver.
Här ska även STTM avge utlåtande tillsammans med de berörda kommunerna.
Det samma gäller skyddsplaner från grundvattenområden.
Därutöver ska landskapet ännu göra upp förvaltningsplaner och åtgärdsprogram över vattenförvaltningsområdena.
I vården av byggnadsarvet kan STTM förbjuda åtgärder som äventyrar byggnadsarvet och besluta om skyddande av byggnader.

Exempel på som vad som gäller inom miljöskyddet
Miljöministeriet svarar för den allmänna styrningen, uppföljningen och utvecklingen.
STTM främjar styrningen och övervakar att uppgifterna sköts. Dessutom övervakar STTM att bestämmelserna beaktas och "stöder den kommunala miljövårdsmyndighetens verksamhet".
Det blir också STTM som avgör ansökan om miljötillstånd för större projekt och sådana som kan anses ha betydande miljökonsekvenser.
Om tillstånden gäller verksamhet som delvis hör under STTM:s behörighet och delvis inom kommunens behörighet är det STTM som avgör.
När det gäller marktäkt svarar miljöministeriet för den allmänna styrningen, medan STTM styr och övervakar verksamheten.
Sedan är det dock kommunen som övervakar täktverksamheten inom sitt område och som också tar ställning till enskilda tillstånd. I vissa fall, till exempel om området har betydelse för naturskyddet ska kommunen dock begära utlåtande av STTM.

Förvaltningen av naturvården
Miljöministeriet svarar för den högsta ledningen och övervakningen av naturvården och landskapsvården, som det sedan är STTM:s uppgift att främja och övervaka.
Landskapen och kommunerna har motsvarande uppgift inom sina områden.
Inom landskapet Åland torde det bli Statens ämbetsverk som innehar STTM:s roll, samtidigt som ämbetsverket åtminstone i huvudsak och i praktiken fortsätter i sin nuvarande form.

Micke Godtfredsen
micke.godtfredsen@slc.fi

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab