Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 19.4.2024
 Grattis Bernhard, Bernt
12.5.2017 / Landsbygdens Folk
SLC och MTK kräver bättre avbytarservice inom Salo-enhetens område
- Under det senaste året har producentförbunden fått ta emot en hel del respons om avbytarservicen, speciellt på Salo-enhetens område, det vill säga Åboland och Västnyland. Responsen har förmedlats vidare och vissa åtgärder har nog vidtagits, men det är uppenbart att där fortfarande finns en del problem som behöver åtgärdas, kommenterar SLC Nylands verksamhetsledare Bjarne Westerlund.
Producentorganisationerna närmar sig nu beslutsfattarna för att problemen inom avbytarverksamheten i Salo-enheten ska åtgärdas å det snaraste. I skrivelsen påpekas att flera avbytare borde vara heltidsanställda, och avbytarnas övertid borde kunna ersättas i lön och inte bara i ledig tid. Avbytarverksamheten borde också organiseras effektivare, och man bör sträva till att en gård i huvudsak har samma avbytare. Vid behov borde man också bättre kunna organisera användningen av privata avbytare.
För övrigt påpekar producentorganisationerna att någon inom enhetens administration alltid bör svara vid telefontid, eller ringa tillbaka omedelbart. Det borde dessutom vara möjligt att kontakta administrationen även utanför telefontiderna.

Nättjänst bör utnyttjas
Nättjänsten Lomitusnetti ses av gårdarna som ett smidigt verktyg, och därför borde administrationen använda tjänsten så att semesterbegäran och beviljad semester syns i realtid.
Producentorganisationerna påpekar att dålig avbytarservice är det sista en utmattad producent med finansiella problem behöver. Det här går heller inte ihop med LPA:s löfte om satsning på jordbrukarnas ork i vardagen.
Trots att kommunen har det största ansvaret i att organisera avbytarverksamheten, har LPA det övergripande ansvaret för förverkligandet av tjänsten.
Salo stad har lovat anställa ytterligare en person till avbytarenhetens administration, vilket producentorganisationerna ser som positivt. Problemen är däremot så stora att flera åtgärder behövs. För att avbytartjänsterna ska fungera behövs samarbete mellan alla personer inom avbytarsystemet.
Producentorganisationerna påpekar att samarbetsgruppen som har till uppgift att följa med hur avbytartjänsterna fungerar och behandlar praktiska frågor kring avbytarsystemet här kunde ha en betydande roll.

Andrea Bergman
andrea.bergman@slc.fi

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab