Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 19.4.2024
 Grattis Bernhard, Bernt
12.5.2017 / Landsbygdens Folk
Ålandskomposten vill satsa på biogas
Men Ålandskomposten har ännu inte beställt den utrustning för trumkompostering som parterna kom överens om med representanter för landskapsregeringen och de största avfallsleverantörerna vid ett stormöte i december 2016.
- Vi har ännu inte fått det svar från landskapets miljöbyrå som vi begärt, säger Karlsson.
För den satsningen på trumkompostering har landskapsregeringen lovat ett investeringsbidrag på maximalt 200.000 euro.
Ålandskompostens kostnadskalkyl för biogasinvesteringen är på totalt 3,9 miljoner euro. Karlsson påpekar att biogasverket jämfört med traditionell våtrötning förväntas erbjuda bättre möjligheter att utvinna energi ur avfallet samt vidareförädla rötresten till biogödsel och jordförbättringsmaterial.
I kombination med den planerade komposteringsanläggningen (trumkompostering) kan företaget med en biogasanläggning säkra lokal hantering av olika bioavfallsfraktioner med två alternativa hanteringsprocesser på samma anläggning.
- Biogasprocessen är som känt känslig och med två godkända metoder kan företaget säkerställa att adekvat hantering alltid kan erbjudas lokalt, framhålls det i Ålandskompostens stödansökan.
För att maximera nyttan av biogasproduktionen ska biogasen enligt planerna förädlas för att uppfylla drivmedelsstandard. Detta ger en högre förädlingsgrad och erbjuder enligt Ålandskomposten "konkurrenskraftiga drivmedelslösningar för speciellt tyngre transportfordon i lokal trafik".
Den planerade biogasanläggningen bygger på ett modulärt koncept så att kapaciteten senare kan utvidgas kostnadseffektivt när marknaden för biogödsel utvecklas. Men eftersom de tillgängliga avfallsmängderna är små på Åland behövs ett investeringsstöd för att genomföra projektet.
Samtidigt är det enligt ansökan viktigt att kunna erbjuda en långsiktig hanteringslösning för bioavfall så att de företag inom landskapet som är beroende av en adekvat avfallshantering kan utveckla verksamheten och undvika en ohållbar transport av avfall bort från landskapet.
Ålandskomposten hoppas nu på ett snabbt svar från landskapsregeringen för att "inom kort" diskutera detaljerna för genomförande av projektet.

Rolf-Lennart Witting
witting@aland.net

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab