Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 25.4.2024
 Grattis Markus
12.5.2017 / Landsbygdens Folk
Miljöorganisationerna dominerade samråd om CAP
Under de senaste tolv veckorna har privatpersoner, organisationer och företag haft möjlighet att lämna in sina åsikter om den framtida jordbrukspolitiken. Utfrågningen avslutades den andra maj.
Nästan hälften av alla svar, 45,6 procent, kom från Tyskland. Övriga länder med förhållandevis stora andelar var Frankrike (12,5 procent), Italien (11,9), Spanien (7,7) och Belgien (6,4 procent).
Sammanlagt 1.188 svar kom från Finland (0,37 procent).

Miljöorganisationerna kräver en annan politik
Inför utfrågningen arrangerade de europeiska miljöorganisationerna en kampanj för att mobilisera svar av privatpersoner, organisationer och företag som efterlyser en förändrad jordbrukspolitik.
Bakom kampanjen står medlemsorganisationerna i European Environmental Bureau (EBB). De största organisationerna bakom uppropet är tyska BUND, Deutscher Naturschutzring, NABU, BirdLife och WWF.
Kampanjen har också engagerat omkring 600 företag och organisationer kring uppropet, som går ut på att EU:s gemensamma jordbrukspolitik måste förändras. Den nuvarande CAP betecknas som ohållbar.
Organisationernas budskap är att EU:s mat- och jordbrukssystem inte längre fungerar. Den kommande CAP-reformen måste vara rättvis för jordbrukare, miljömässigt hållbar, hälsosam och bygga på ett globalt ansvar för klimat och en hållbar utveckling.
På sin hemsida kräver den tyska organisationen NABU att EU:s budgetkommissionär Günter Oettinger och agrarkommissionär Phil Hogan nu måste lyssna till rösterna från samhället i stället för agrarindustrin.
Enligt NABU kräver 258.708 deltagare i online-kampanjen en drastisk förändring av jordbrukspolitiken. Det motsvarar 80 procent av alla svar på kommissionens samråd. NABU påminner om att EU subventionerar jordbruket med 38 procent av budgeten.
Enligt kritikerna används stöden till största delen för att finansiera schablonmässiga, arealbundna subventioner som gynnar intensiva produktionsmetoder. Det skadar miljön och jordbrukare som producerar mat med naturliga metoder.

Kommissionen efterlyser debatt
Den offentliga konsultationen om jordbrukspolitiken stängdes den andra maj. Enligt kommissionen arrangerades utfrågningen som bas för en bred debatt om CAP mellan möjligast olika grupper och aktörer, också utanför jordbrukssektorn.
En bred majoritet av svaren som kommissionen fick in (97 procent) hade lämnats in av enskilda personer. I ett pressmeddelande konstaterar kommissionen att ett stort antal svar hade lämnats in via kampanjer.
Drygt 10.000 svar kom från organisationer. Bara 7,18 procent av de individuella svaren kom från personer som arbetade inom jordbruket. Resten, 92,82 procent, saknade jordbruksanknytning.
Kommissionen har nu börjat utvärdera svaren. De första resultaten kommer att presenteras den 7 juli. I slutet av året ska kommissionen lämna sitt förslag till den framtida jordbrukspolitiken.

Peter Karlberg
news@peter-karlberg

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab