Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 26.4.2024
 Grattis Teresia
16.9.2002 08:38:50 / LF
Prima kvalitet på åländsk potatis och lök
- Kvaliteten på årets skörd ser bra ut, konstaterar Tony Nordlund som i måndags började ta upp sin potatis i Jomala Gottby. Skörden av chipspotatis har kommit igång på allvar och kvaliteten ser alltså ut att bli mycket bra. Men kvantitativt tycks det på grund av den torra sommaren inte bli någon stor skörd.
Årets åländska lökskörd ser också ut att slå rekord i kvalitet, men den är inte rekordstor. I hela landet finns det ungefär lika mycket lök som i fjol höstas och den beräknas räcka till midsommar nästa år.
På torsdagsmorgonen gjordes en inventering av årets lökskörd i Finland. Den uppskattas i dagsläget till en miljon kilo större än i fjol. Torkan i augusti har medfört att lökskörden inte blev så stor som branschen tidigare befarade.
På Åland bedöms den vara 10-15 procent större än normalt. Men ännu finns det både på Åland och på fastlandet lite lök som inte tagits upp, så den totala skördens storlek är något osäker. - Nettoskörden slår ändå rekord, eftersom det i år inte kommit så mycket blast och fukt med löken, tippar Ålands Trädgårdshalls styrelseordförande Mikael Lundell.
De åländska odlarna producerar uppskattningsvis 60 procent av den totala finländska lökskörden eller omkring 6 miljoner kilo.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab