Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 26.4.2024
 Grattis Teresia
5.5.2017 / Landsbygdens Folk
Vårbruket igång utan stress

- Fint att det förra veckan kom väta i de annars torra markerna. Och nu när det blivit varmt torkar det upp på bara några timmar när man plöjer, säger Guy i en paus medan han i onsdags sådde vårvete.
Årets första vårvetet på gården såddes dock redan före snöfallet. Och trots att det blev ett påtvingat uppehåll med vårbruket är Guy inte orolig.
- Vi är två som jobbar med egna maskiner och har bara drygt 30 hektar som ska sås. Resten är vall.
59-åriga Guy Söderlund har också varit åkeriföretagare och kört taxi och tack vare privat försäkring kunde han gå i pension redan för fyra år sedan.
Sonen Gustav Söderlund som för ett par år sedan blev klar med sin jordbruksutbildning i Brusaby har numera huvudansvaret för att bruka gården.
- Så nu är jag bara dräng och har chefen i öronen. Men om några timmar sticker jag på ett 60-årskalas.

Rivstart efter Valborg
Flera andra odlare på Åland har också sått sitt första vårvete för ett par veckor sedan. Den första potatisen sattes redan i mars och en del lök har också kommit i jorden.
Men Sixten Mattsson som odlar spannmål, potatis och lök på 95 hektar på gården Staffans i Jomala Karrböle har ännu inte sått något alls.
I onsdags lastade han gödsel på Håkan Janssons dyngspridare. Plöjningen skötte sonen Robin Mattsson, som går Ålands yrkesgymnasiums distansutbildning för jordbrukare.
Sixten Mattsson
Sixten Mattsson är redo med gödslingen.

Men inte heller Sixten, som är ordförande för ÅPF:s spannmålsutskott, oroar sig för att inte få vårbruket klart i tid.
Robin Mattsson
Robin Mattsson, som utbildar sig för att ta över hemgården i Karrböle, plöjer inför vårsådden.

- Tidigare var det var så torrt i markerna att det bara var bra med förra veckans blöta. Men snön kunde förstås ha kommit en vecka tidigare.

TEXT & FOTO
Rolf- Lennart Witting
witting@aland.net

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab