Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 19.4.2024
 Grattis Bernhard, Bernt
5.5.2017 / Landsbygdens Folk
Delad behörighet bäddar för strid inom jordbruket
Delad behörighet innebär att det är ibland blir en tolkningsfråga vem som har makten att bestämma, men därmed också ska betala.
De senaste stridsfrågorna har bland annat handlat om att staten inte vill ge åländska jordbrukare möjlighet till statlig garanti för så kallade krislån. Den frågan har nu förts till Högsta domstolen för avgörande och Kaila kunde bara konstatera att parterna nu måste vänta på HD:s utslag.
Ålänningarna är också missnöjda med hur staten fördelat fiskekvoter till Åland och ställt villkor för fisket, trots att dessa saker enligt åländska uppfattning är något som ska beslutas om i samråd.
Ytterligare en stridsfråga har varit LFA-stödet, som enligt Ålands tolkning av självstyrelselagen borde ska betalas av staten.

Avundsjuka en gemensam sak
Den allra största nöten att knäcka just nu är dock hur landskapsreformen ska genomföras utan att det kostar ålänningarna 60 miljoner extra när statsskatten höjs. Åland har nämligen redan genomfört motsvarande sjukvårdsreform så att landskapet ansvarar för den.
Men både Ålands "statsminister", lantrådet Katrin Sjögren och statsrådets kanslichef Paula Lehtomäki, tyckte vid en presskonferens att det pågår "konstruktiva diskussioner" både om detta och andra gemensamma frågor.
Finansministeriets kanslichef Martti Hetemäki tyckte att det varit intressant att bland annat lära sig om landskapets starka ekonomi och varför Åland varit så framgångsrikt med att upprätthålla en hög sysselsättning. Exempelvis nu i april var arbetslösheten bara 3,6 procent.
- Vi konstaterade att det enda gemensamma som vi inte behöver ta efter Åland är avundsjukan. Sånt har vi tillräckligt av själva, kommenterade kanslichefen.
- Den åländska avundsjukan har på många sätt varit en stark drivkraft för att utveckla samhället, kontrade lantrådet.

Rolf-Lennart Witting
witting@aland.net

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab