Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 29.3.2024
 Grattis Jonas
5.5.2017 / Landsbygdens Folk
EU-producenter vill förenkla det gröna stödet
Producenterna har gestaltat sina krav på den framtida jordbrukspolitiken och lägger därmed ett tungt bidrag till EU-kommissionens samråd om den framtida jordbrukspolitiken. Tiden för svaren löpte ut i början av maj.
Copa-Cogeca vill behålla den bestående strukturen för jordbrukspolitiken CAP. Den ska också framöver stå på två starka pelare. Enhetliga regler måste gälla för jordbruket i hela den europeiska unionen.

Direktstöden är centrala för CAP
De senaste åren har EU-kommissionen stegvis fogat in nya åtgärder som ska förbättra producenternas trygghet. De borde också behållas i framtiden. Skyddsnät för marknaden och instrument för riskhantering har kommit för att stanna.
Copa-Cogeca betraktar direktstöden som det bästa möjliga instrumentet för att hjälpa jordbrukarna att skydda sig mot risker och stabilisera inkomsterna. Stöden är en central komponent i systemet.
Direktstöden borde uteslutande betalas till aktiva jordbrukare som tryggar livsmedelsförsörjningen och producerar offentliga nyttigheter och tjänster, framhåller Copa-ordföranden Martin Merrild.
Ett av de mest angelägna målen är att förenkla CAP-systemet. Det gäller inte minst bestämmelserna för förgröningen, som är alltför krångliga. De hämmar både innovation och effektivitet och utgör en svår byråkratisk belastning.
Den senaste krisen inom jordbruket har tydligt visat att de politiska instrumenten måste moderniseras och anpassas till dagens situation. Det finns ett klart behov att strömlinjeforma åtgärderna till marknaderna.
Producenterna behöver nya och effektivare verktyg för riskhantering för att möta den tilltagande volatiliteten på marknaderna. Terminsmarknaderna måste utvecklas vidare. Sådana verktyg ska ändå förbli frivilliga för jordbrukarna, anser Merrild.
Det är också viktigt att jordbrukspolitiken innehåller element som uppmuntrar unga människor att arbeta inom jordbruket. Flykten från landsbygden måste stoppas genom att göra landsbygden mer lockande som livsmiljö.

Bredband är nödvändigt
Enligt Merrild ska landsbygden erbjuda en attraktiv och uthållig livsmiljö. Utvecklingen förutsätter lämpliga instrument för ändamålet. Av samma åsikt är Cogeca-ordföranden Thomas Magnusson, som efterlyser kraftigare satsningar på infrastrukturen.
Tillgången till bredband är en grundläggande service. Därigenom kan producenterna vidareutveckla sina företag till smarta jordbruk och utnyttja alla chanser som den digitala teknologin erbjuder, anser Magnusson.
Med hjälp av smart jordbruk och precisionsodling kan jordbrukarna producera mer varor mer mindre resurser. Produktionsmedel som gödsel kan därigenom spridas exakt och effektivt. Det sänker produktionskostnaderna.
Enligt Magnusson flyter en alltför liten del av matens pris tillbaka till gårdarna. För att höja andelen, borde producenterna uppmuntras till att ansluta sig till andelslag och motsvarande sammanslutningar.
Därigenom kan marknadsföringen effektiveras så att en större del av priset tillfaller bonden. Det förutsätter i sin tur att andelslagen arbetar innovativt och följer upp de nyaste trenderna inom konsumtionen, avslutar Magnusson.

Peter Karlberg
news@peter-karlberg

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab