Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 onsdag 24.4.2024
 Grattis Albert
5.5.2017 / Landsbygdens Folk
Trump går till angrepp mot Kanadas mjölkpolitik
Trump har via Twitter anklagat Kanada för att göra livet surt för USA:s mjölkproducenter. Mejeriindustrin i norra USA känner sig hotad av billig mjölk från Kanada, som håller sina mjölkbönder under armarna med en stark kvotreglering.
Dessutom har Kanada nyligen stoppat importen av mjölkprotein från USA. Det har retat upp mjölkbönderna i flera USA-delstater. I ett tal i Wisconsin lovade Trump nyligen sina bönder att ställa kanadensarna till svars.
Kanadas mjölkbransch arbetar med en marknadsmodell som garanterar ett stabilt mjölkpris genom en ständig anpassning till marknaden. Det ger producenten en säker inkomst utan att belasta staten.
Kärnstycket i det kanadensiska systemet är mängdstyrningen "Supply Management", ett slags automatik som upprätthåller balansen mellan utbud och efterfrågan på marknaden. Mekanismen bygger på ett kvotsystem som ständigt anpassas till situationen.

Kanada stoppade kryphål i importen
Kanadas mjölkreglering har länge kritiserats av mejeribranschen och mjölkproducenterna i USA. De måste nöja sig med att exportera småsmulor i form av proteinkoncentrat, som kanadensiska mejerier har använt för framställningen av yoghurt och ost.
De senaste åren har Kanada köpt in proteinkoncentrat från USA till ett årligt värde av 150 miljoner US-dollar. På begäran av den kanadensiska mjölkbranschen har regeringen nyligen stoppat detta kryphål.
Myndigheterna har infört en ny klassifikation för mjölk som ska locka mejerierna att framställa allt proteinkoncentrat av kanadensisk mjölk. Strategin förefaller att fungera och gynnar givetvis Kanadas mejerier och mjölkproducenter.
USA-producenterna förlorar marknad i motsvarande mån. Importen av proteinkoncentrat från USA har regelrätt rasat. Mjölkbönderna i gränsstater som Wisconsin och New York har fått höra att deras mjölk är överflödig, skriver USA Today.
En grupp kongressmedlemmar har påtalat missförhållandet i ett brev till president Donald Trump. De framhåller att mejerierna och deras mjölkleverantörer är beroende av exporten, som har stoppats på protektionistiska grunder.
Trump reagerade genast via både Twitter och ett tal till bönderna i Wisconsin. Han betecknade kanadensarnas åtgärder som en oförskämdhet som måste bemötas. Min personal kommer att finna en lösning, lovade Trump.

Kanada är ingen syndabock
Kanadas USA-ambassadör i Washington kom prompt med ett svar. Enligt ambassadören är Kanada ingen syndabock för USA-böndernas problem. Orsaken är den globala överproduktionen av mjölk, citeras ambassadören av tidningen Globe and Mail.
Kanadas premiärminister Justin Trudeau försäkrar för sin del att Kanada inte har för avsikt att slopa sitt kvotsystem. Trudeau betonar att Kanada importerar betydligt mer mjölkprodukter från USA än omvänt.
Värdet av den kanadensiska mjölkimporten från USA överstiger Kanadas motsvarande export med 400 miljoner US-dollar årligen. Den globala handeln med jordbruksprodukter är för övrigt inte så fri som Trump tycks tro, tillägger Trudeau.

Peter Karlberg
news@peter-karlberg

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab