Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 onsdag 24.4.2024
 Grattis Albert
5.5.2017 / Landsbygdens Folk
USA utesluter inte ett bantat TTIP-avtal
I en artikel i Financial Times signalerade USA:s handelsminister Wilbur Ross att USA inte är helt främmande för tanken att återuppta samtalen om frihandel mellan EU och USA. En orsak är USA:s stora underskott i handeln över Atlanten.
Liknande tongångar hörs också från den republikanska talmannen för representanthuset, Paul Ryan. Under ett besök i London lät Ryan förstå att USA strävar till ett samarbete med EU för att finna en väg till nya samtal.
Tongångarna inom Trump-administrationen har därmed förändrats rätt kraftigt, jämfört med den blivande presidentens massiva motstånd mot TTIP i sin valkampanj. Då sade Trump att USA i fortsättningen bara förhandlar bilateralt med enskilda EU-länder.
Efter valet beslöt EU-kommissionär Cecilia Malmström att officiellt lägga förhandlingarna med USA på is. Enligt Malmström skulle TTIP hamna i frysboxen, sannolikt för en längre tid framåt.
Pausen kan ändå bli kortare än väntat. Efter ett möte med Trumps handelsminister Wilbur Ross, ser Malmström nya möjligheter att återuppliva samtalen i en eller annan form. Men ännu är USA-regeringen inte redo, bedömer handelskommissionären.
Trump och hans kabinett har antagligen läst på och tänkt över saken. Presidenten uppges vara förargad över det amerikanska underskottet på 149 miljarder dollar i handeln mellan USA och EU. Det ska rättas till.
USA måste enligt Trump förhandla fram ett bättre marknadstillträde i EU. Han eftersträvar en ömsesidig avveckling av importtullarna. Ett ambitiöst avtal av TTIP-modell med samordnade produktstandarder torde däremot inte vara föremål för diskussion.

Peter Karlberg
news@peter-karlberg

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab