Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 19.4.2024
 Grattis Bernhard, Bernt
5.5.2017 / Landsbygdens Folk
Mercosur vill enas om EU-avtal detta år
Efter brottet med USA har EU ökat förhandlingstakten om nya handelsavtal på många olika fronter. De segslitna förhandlingarna med de sydamerikanska länderna Argentina, Brasilien, Uruguay och Paraguay ska nu forceras på allvar.
Både EU och Mercosur är angelägna om en snabb lösning. Spaniens premiärminister Mariano Rajoy uppmanar parterna att brådska med förhandlingarna. Ett avtal är närmare än någonsin tidigare, sade Rajoy under ett besök i Brasilien.
Argentinas utrikesminister Susana Malcorra har också uttalat sig optimistiskt. Efter ett möte i Bryssel uttryckte Malcorra förhoppningar om snabba samtal. Hon sade att parterna först försöker lösa de minst komplicerade frågorna.
Hon medger att det finns många svåra problem som är känsliga för vissa EU-länder. Det gäller inte minst jordbruket. Målet är att nå ett avslut före det viktiga WTO-toppmötet i Buenos Aires i december.
Argentina har det roterande ordförandeskapet i Mercosur. Förhandlingsklimatet kan gynnas av Argentinas nya marknadsliberala president Mauricio Macri. Hans mål är att på allvar integrera Mercosur i det världsekonomiska samfundet.
Samtalen omfattar femton kapitel. Nästa förhandlingsrunda planeras i slutet av maj. Därefter möts parterna ännu en gång före sommarpausen. På mötet i mars diskuterades frågor som bland annat berörde energi och råvaror.
Parterna har också enats om reglerna för ursprungsbeteckningar för fiskeriprodukter. Förslagen till ursprungsbeteckningar för jordbruksprodukter och förädlade jordbruksprodukter har också diskuterats.

EU poängterar livsmedelssäkerhet
De största meningsskiljaktigheterna gäller förslagen från Mercosur om allmänna tullsatser, subventioner, skydd av nya industrigrenar och EU-förslaget till förbud mot exportavgifter. EU:s producenter har ställt sig kritiska till Mercosuravtalet.
Köttskandalen i Brasilien berördes inte i de officiella diskussionerna. Livsmedelssäkerheten är emellertid ett viktigt område i de fortsatta förhandlingarna, betonar EU-kommissionen.
Mercosurländernas viktigaste exportvaror i handeln med EU är jordbruksprodukter, särskilt soja, kaffe och köttprodukter. EU vill i sin tur öka exporten av maskiner och farmaceutiska produkter.
USA:s nya frihandelskritiska handelspolitik har satt ny fart på samtalen. EU och Mercosur har i tjugo års tid förhandlat om ett frihandelsavtal utan resultat. Det verkar som om sydamerikanerna denna gång skulle mena allvar med sina närmanden till Europa.

Peter Karlberg
news@peter-karlberg

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab