Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 26.4.2024
 Grattis Teresia
16.9.2002 08:39:04 / LF
Totala spannmålsskörden väntas bli 3,8 miljarder kilo
Denna höst gav åkrarna en medelmåttig spannmålsskörd. I spannmålslagren finns denna höst den största mängden spannmål och havre under detta årtionde, eftersom odlingen har ökat kraftigt.
Enligt den sista skördeprognosen som jord- och skogsbruksministeriets informationstjänst, TIKE, gjort för denna höst kommer spannmålsskörden för i år att vara ungefär 4 procent större än i fjol. Ökningen beror på den ökade spannmålsarealen.
Brödsädens andel, det vill säga råg och vete, utgör 17 procent av den totala spannmålsskörden, det vill säga 640 miljoner kilo. Fastän man för rågens del förväntar sig en tredjedel större skörd än ifjol och mängden vete är 14 procent större än senaste år, så räcker inte skörden till för att täcka den inhemska konsumtionen. Uppskattningsvis kommer omkring vart åttonde rågbröd att vara gjort på importerad råg inkommande vinter.
Havre är det enda spannmålsslag som i större mängder räcker till export. Hektarskörden som är något större än normalt och den utökade odlingsarealen gör att havreskörden blir 200 miljoner kilo större än ifjol.
Årets havreskörd är nästan lika stor som kornskörden, eftersom årets kornskörd blir 10 procent lägre än senaste år. Detta år minskade såväl odlingsarealen för korn som hektarskördarna. Totalt skördades omkring 3,2 miljarder kilo fodersäd, vilket är lika mycket som senaste år.
Även den totala skörden för övriga växter, såsom potatis, ärt och oljeväxter motsvarar senaste års nivå. Förväntningarna för hektarskörden av hö och ensilage är däremot högre. Den fortsatta minskningen av höarealen har gjort att den bärgade mängden sjunker till närmare 500 miljoner kilo. Den utökade ensilagearealen gör däremot ensilageskörden rekordstor.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab