Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 30.4.2024
 Grattis Mirjam
28.4.2017 / Landsbygdens Folk
Fler EU-bönder tror nu på bättre tider
Stämningen har påtagligt förbättrats. Jordbrukarna ser äntligen ljuset i tunneln, kommenterar den tyska branschorganisationen DLG resultatet av sin Trendmonitor-undersökning som genomfördes under vårvintern.
Enligt DLG räknar majoriteten av de tillfrågade jordbrukarna med ett uppsving på marknaderna för spannmål, mjölk och griskött. Flera faktorer tyder på bättre tider för EU-jordbruket.
Priset på spannmål ligger inte längre i botten. Exporten av spannmål har ökat i jämförelse med fjolåret och framkallar stigande priser. Än så länge är priserna förhållandevis låga, men utvecklingen går i rätt riktning.
Inom grissektorn har efterfrågan stigit kännbart i förhållande till utbudet. Exporten bidrar till bättre priser för producenterna. Samtidigt har kostnaderna för proteinfoder och foderspannmål hållits i schack, vilket förbättrar lönsamheten.
Mjölkproducenterna betraktar det avtagande utbudet av mjölk med tillförsikt, trots att invägningen igen har börjat öka i Nya Zeeland. Leveranserna av mjölk har minskat i hela EU. De stora globala exportörerna har likaså dragit ned sin produktion under fjolårsnivån.

Positiva framtidsutsikter
Den förbättrade situationen på marknaden och en tilltagande export av ost och smör bidrar till bättre priser. Producenterna i Tyskland, Frankrike, Polen och Storbritannien bedömer utsikterna betydligt positivare än för bara ett halvår sedan.
Frankrikes grisproducenter exporterar betydligt mer griskött till Kina än tidigare vilket avlastar trycket på den inhemska marknaden. De stigande priserna har klart förbättrat det ekonomiska läget på gårdarna.
Producenterna i alla fyra länder tror att ekonomin lättar de närmaste tolv månaderna. Utbudet på mjölk och griskött väntas stanna på en låg nivå. Den dynamiska utvecklingen inom EU-exporten bådar gott för inkomstutvecklingen.
De brittiska jordbrukarna låter sig inte bländas av osäkerhet inför Brexit. I stället hoppas britterna på mindre byråkrati och större friheter att bestämma över produktionen. Det förväntas stärka konkurrenskraften.
En bidragande orsak till britternas optimism är också förväntningarna på billigare krediter och en svagare valuta. En av två brittiska jordbrukare planerar nya investeringar det närmaste året. Det är en ökning med 16 procent sedan hösten.
I Tyskland är 42 procent av de tillfrågande jordbrukarna intresserade av nya investeringar. Det är en ökning med tio procent. Nästan samma förhållande gäller i Polen. Bara var femte fransk jordbrukare är beredd att investera men trenden har vänt.
Å andra sidan ligger intresset för nya investeringar i Tyskland, Polen och Frankrike ännu på en lägre nivå än medeltalet för de senaste tio åren. Djurgårdarna har fortfarande en knackig ekonomi.

Brexit aktiverar de brittiska farmarna
I den pågående fasen koncentreras investeringarna i stället på reparationer och en konsolidering av ekonomin. Bara i Storbritannien har investeringsviljan stigit till samma höga nivå som rådde mellan 2010 och 2014.
DLG-experterna tolkar detta som ett försök att stärka konkurrenskraften inför utträdet ur EU. Britterna utnyttjar det gynnsamma ekonomiska läget och satsar preventivt på en ny era efter Brexit.
De brittiska farmarna förbereder sig inför nya utmaningar. De måste räkna med sjunkande direktstöd och har inget annat val än att pressa kostnaderna. För att klara detta på sikt, måste de först investera i en effektivare produktion.

Peter Karlberg
news@peter-karlberg

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab