Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 30.4.2024
 Grattis Mirjam
28.4.2017 / Landsbygdens Folk
Matbedrägerierna ökar i oförminskad takt
För bara några veckor sedan förorsakade den brasilianska köttskandalen stora rubriker. Uppståndelsen ebbade snart ut efter myndigheternas försäkringar att undermåligt kött inte hade kommit ut i handeln i någon större utsträckning.
Dessvärre fuskas det med maten på närmare håll. Det visar de skärpta kontrollerna som varje år genomförs av Europol och Interpol. Den sjätte internationella operationen mot matfusk avslutades på tisdagen.
Sammanlagt 61 länder deltog i operationen Opson IV, varav 21 EU-länder. Mellan den 1 december 2016 och 31 mars 2017 genomförde polis, tull, livsmedelsmyndigheter och övriga partner sammanlagt 50.000 livsmedelskontroller.
Kontrollörerna granskade förstärkt produkter i handeln, på flygfält, i hamnar och industrianläggningar. Enligt projektchef Chris Vansteenkiste vid Europol bekräftar granskningarna att livsmedelsfusket har blivit allt mer raffinerat.

Många produkter är direkt hälsovådliga
Matbedrägeriet ökar och tar nya former. Alla tänkbara produkter kan förfalskas, ingen vara går fri. Skumma transaktionerna genomförs i varje hörn av världen utan hänsyn till risken att skada oskyldiga konsumenters hälsa.
En stor del av alla de produkter som konfiskerades i samband med operationen kan vara hälsovådliga. Nu startar utredningarna mot 13.600 misstänkta personer som har varit inblandade i matfusket.
I italienska Toscana överraskade polisen en kriminell grupp som blandade upp rödvin med ren alkohol. Bedragarna förfalskar allt, från lyxprodukter som viner och kaviar, till vardagliga konsumtionsvaror som mineralvatten, buljongtärningar och olivolja.
Olivoljan förefaller att vara ett intressant område. Den danska tullen upptäckte flera fall av förfalskad "extra jungfru olivolja" som hade "förbättrats" med billig olja för tekniskt bruk som inte är avsedd för förtäring.
De danska livsmedelsmyndigheterna lät analysera 35 typer av olivolja. Bara sex produkter uppfyllde kraven på extra jungfruolja. Tolv produkter var av så dålig kvalitet att de inte fick saluföras för konsumtion.
I Italien päträffade polisen flera tiotusentals flaskor mineralvatten som levererades med falska etiketter. I Grekland avslöjades en liga som smugglade alkohol från Bulgarien i stor stil. I Spanien stoppades musslor som var smutsiga och otjänliga som människoföda.
De tyska myndigheterna upptäckte bedrägerier med nötprodukter som kan vara livsfarliga för allergiker. Utredarna rapporterar bland annat om ett parti med 1.300 kg malda hasselnötter som innehöll åtta procent jordnötter.
En leverans med hasselnötspasta från Italien innehöll 27 procent mandel. Utredarna är säkra på att blandningen hade skett med avsikt. Produkterna har dragits bort från handeln för att skydda allergiker.

Maffian har hittat nätbutikerna
Många förfalskningar är anknutna till världsmarknadspriserna för bestämda råvaror. Till och med små prisvariationer kan medföra att undermålig råvara hämtar in stora vinster om de avyttrade partierna är tillräckligt stora.
En ny dimension är den tilltagande handeln via internationella nätbutiker. Det är lätt att sälja stora mängder förfalskade produkter via nätet medan risken är liten att åka fast. Denna typ av livsmedelsbrott har ökat i Italien.
Mindervärdiga produkter förses med italienska produktnamn för att förmedla intrycket av kvalitet. I verkligheten kan produkten helt sakna anknytning till Italien. Beställaren har ingen chans att kontrollera innehållet.
Det italienska jordbruksministeriet försöker stävja ofoget genom att sluta avtal med ledande handelsplattformar som Alibaba och eBay. Förhandlingar med Amazon har också givit goda resultat. Många falska produkter har avlägsnats från de virtuella butikerna.

Peter Karlberg
news@peter-karlberg

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab