Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 25.4.2024
 Grattis Markus
16.9.2002 08:39:15 / LF
Krysantemumflugan ny skadegörare i växthus
Den svarta lilla krysantemumflugan är en mycket ovälkommen och hittills också sällsynt gäst i de finländska växthusen. Under den pågående odlingssäsongen har dock flugan påträffats i några växthus på olika håll i landet. Flugan betraktas som en skadegörare och den skall utrotas enligt bestämmelserna i växtskyddslagen.
Krysantemumflugan, Liriomyza huidobrensis, är endast två millimeter lång och är försedd med en gul prick mitt på ryggen. Den gula fläcken på ryggen är typisk för detta släkte. Det går inte att med blotta ögat att skilja den här arten från andra minerarflugor. För att reda ut det behöver man ty sig till laboratorieundersökning.
Den odlare som misstänker att det kan finnas krysantemumfluga i växthuset bör genast kontakta landsbygdsavdelningen vid den TE-central som han hör till. Därifrån sänder man ut folk som tar prov och sänder dem för vidare analys.
- Vi kan bara spekulera om varifrån de kan tänkas härstamma, konstaterar Theresa Gull och Fredrik Ström på Österbottens TE-central. Numera har vi inte i Finland samma kontroll över det plantmaterial som importeras hit som vi hade förr. Odlarna bör nog överlag vara kritiska till det växtmaterial som kommer utifrån. De kan inte ta för givet att produkterna granskas vid gränsen.
De fullvuxna flugorna biter små hål i bladens översida för att komma åt näringen. Deras ingrepp gör att bladytan blir prickig. Flugorna lägger sedan ägg i hålen i bladen. Larverna lever inne i bladen och äter serpentinformade gångar, så kallade minor, i dem. Om det förekommer rikligt med larver kan minorna bilda stora fläckar.
Deras framfart förstör prydnadsvärdet på till exempel krukväxter, snittblommor och utplanteringsväxter. Bland grönsakerna är tomat, gurka, bladsallat och paprika vanliga värdväxter.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab